Valentin Inzko
0

"Zaštita ljudskih prava temeljni element evropske integracije BiH"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
U Bosni i Hercegovini je postignut stvaran napredak u pogledu promjene prakse i stavova koji podrivaju ili krše prava građana, ali ovo je ogroman zadatak i od suštinskog je značaja da se ovaj rad nastavi sa odlučnošću i energijom, navodi se u izjavi za javnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka povodom međunarodnog dana ljudskih prava

Zaštita ljudskih prava je temeljni element evropske integracije Bosne i Hercegovine. Evropska unija se zasniva na poštivanju slobode i integriteta građana.

Ustavni dijalog koji se mora provesti kako bi Bosna i Hercegovina ispoštovala odluku Evropskog suda za ljudska prava iz decembra 2009. godine u svakom slučaju predstavlja trenutni politički prioritet, navodi Inzko.

On smatra da se prava velikog broja građana BiH krše jer su isključeni iz raznih aspekata javnog života i imenovanja na neke javne pozicije.

Sloboda izražavanja takođe je kamen temeljac demokratskih prava i sloboda. Osnovno je ljudsko pravo svakog građanina BiH da živi u zemlji gdje su mediji slobodni i gdje svi mogu izraziti svoj stav bez straha od političke odmazde.

"Pokušaji zloupotrebe javno finansiranih medija u stranačke svrhe ili maltretiranje novinara ne mogu se tolerisati u modernoj i demokratskoj državi. Isto tako, osnov svake demokratske države je vladavina prava. Politički pritisak na nezavisne pravosudne institucije ugrožava vladavinu prava, jer je to direktan atak na nezavisnost sudova, što je ključni aspekt pravičnog suđenja. Korupcija i privredni kriminal krše pravo građana BiH da žive i rade u funkcionalnom društvu", kaže se u saopćenju visokog predstavnika.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU poziva političko vođstvo BiH da poštuje i štiti ljudska prava građana tako što će prihvatiti i ohrabriti slobodnu i fer javnu debatu, te jačajući politički konsenzus koji će vratiti zemlju na put razvoja i staviti tačku na nezaposlenost i siromaštvo.