Slučaj "Jević i ostali"
0

Zaštićeni svjedok govorio o likvidacijama i pljački u Potočarima

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici u slučaju Jević i ostali svjedočio o likvidacijama i pljačkanju muškaraca u Potočarima u julu 1995.

Svjedok S-100, koji je u Potočarima bio angažovan kao pripadnik Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), tvrdi da je vidio ubistva muškaraca.

"Neđo Milidragović odveo je grupu ljudi, njih 15 do 20, do nekog potoka i tu ih strijeljao. Prije toga je meni i osobi A rekao da moramo biti malo veći srpski borci i da pođemo s njim. On ih je postrojio, bili su mu leđima okrenuti. Gledao sam kad je ubio dvojicu, trojicu i otišao sam", ispričao je S-100.

Milidragović je, prema ranijim svjedočenjima, bio komandir jednog od vodova u Centru za obuku na Jahorini.

Zaštićeni svjedok S-100 je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću. Prvu trojicu je identifikovao i kazao da ih je viđao tokom trodnevnog angažmana u Potočarima, dok četvrtooptuženog nije spominjao ni prepoznao u sudnici.

Prema navodima optužnice, Jević je bio komandant Centra za obuku, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova. Optužnica ih tereti za učešće u prisilnom preseljenju i ubistvima muškaraca.

Prije polaska s Jahorine na teren, svjedok se prisjetio da im je Jević rekao da idu "da vrate dug iz 1992.", što se, kako je kasnije saznao, odnosilo na raniji napad na srpske snage.

Po riječima S-100, po dolasku u Potočare pripadnici Centra za obuku razoružali su pripadnike UNPROFOR-a, a potom su dobili zadatak da pretresu muslimanske kuće, gdje su pronašli samo jednog nepokretnog muškarca.

"Sjećam se da sam naletio na jednog invalida. Ležao je na podu, tu su bila kolica. Nogom sam otvarao vrata. On se prepao i rekao mi: 'Nemoj me, molim te'. Pozvao sam Milidragovića i on me udaljio s lica mjesta, ispričao je svjedok", dodavši da je potom čuo dva do tri pucnja.

S-100 je ispričao i da je po naređenju Milidragovića i optuženog Markovića oduzimao novac i druge dragocjenosti od muškaraca koji su bili razdvojeni i zatvoreni u nekoliko kuća.

"Govorili smo im da izvade pare i da prilikom ulaska u autobuse ne smiju imati ništa vrijedno ili će biti strijeljani. To smo trebali predati Neđi i Goranu u bazi. Dio smo zadržali za sebe a većinu smo njima dali. Bilo je puno novca, dosta dolara, ali ne mogu reći koliko hiljada", naveo je on.

Po riječima zaštićenog svjedoka, u razdvajanju muškaraca učestvovali su pripadnici Centra za obuku, a na toj lokaciji bili su Đurić i Milidragović.

Odbrane nisu imale sve iskaze koje je ovaj svjedok ranije davao, te će ga naknadno unakrsno ispitati, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 4. novembra, za kada je planiran novi svjedok optužbe.