Svjedočenje u Sudu BiH
0

Dobrovoljci za egzekucije u skladištu u Kravici

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici svjedok optužbe Dragan Bešić izjavio je kako je čuo da su pripadnici Centra za obuku "Jahorina" u julu 1995. godine učestvovali u pogubljenju zarobljenih Bošnjaka u skladištu u Kravici.

"Čuo sam da su vršili egzekucije. Kasnije su to pričali oni što su u tome učestvovali, ali tamo nisu bili samo iz naše jedinice", rekao je Bešić, bivši pripadnik Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji je svjedočio putem videolinka iz Beograda (Srbija).

On je svjedočio na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, kojima Tužilaštvo BiH na teret stavlja odgovornost za ubistva u Kravici (opština Bratunac), gdje je 13. jula 1995. godine strijeljano više od 1.000 muškaraca.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku "Jahorina", Đurić i Ikonić komandiri Prve odnosno Druge čete Centra, a Marković komandir voda u Prvoj četi.

Bešić je ispričao da je 1995. godine uhapšen u Srbiji i prebačen u Centar na Jahorinu zajedno sa još stotinjak osoba koje su takođe uhapšene radi angažmana na ratištu.

"Nakon Potočara vraćeni smo u školu. Pitali su nas da li ima dobrovoljaca za sljedeći zadatak. Ja se nisam prijavio, zanimalo me samo da se to što prije okonča. Javilo se njih 15 do 20. Dobrovoljce je tražio Neđo 'Mesar'. Goran je isto pitao, ali nije bio toliko aktivan kao Neđo“, rekao je svjedok.

Bešić je naveo da su na Jahorini bila dvojica instruktora pod imenom Neđo, a kako je pokazao na fotografijama koje su mu predočene, Neđo kojeg su zvali "Mesar" nije optuženi Neđo Ikonić.

Kako je rečeno na jednom od ranijih suđenja, jedan od komandira vodova bio je Neđo Milidragović.

"Oni su otišli negdje s Neđom. Goran je isto tu bio. Mislim da su u Kravicu otišli“, rekao je Bešić.

Prije ovog zadataka, vod čiji je i svjedok bio pripadnik bio je angažovan u Potočarima, odakle je bošnjačko stanovništvo prebacivano u Kladanj i Tuzlu. Kako je kazao pred Sudom BiH, Bešić je vidio da su muškarci bili odvajani od ostalih, mada nije mogao precizirati ko je to radio.

"U tom trenutku nije se pretpostavljalo šta će se desiti. Svima je bilo obećano da će ići u Tuzlu i Kladanj, pretpostavljalo se i muškarci“, rekao je svjedok, te dodao da nije vidio da je bilo ko zlostavljan niti da je prisiljavan da uđe u autobus.

Na ovom ročištu okončano je ispitivanje svjedoka Nenada Milovanovića, započeto 23. septembra. Ovaj bivši pripadnik Centra na Jahorini nije mogao sa sigurnošću identifikovati optuženog Markovića na fotografiji koja mu je predočena, iako je u istrazi stavio potpis ispod Markovićeve fotografije.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 30. septembra, saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva BiH, prenosi BIRN.