Genocid u Srebrenici
0

Svjedok kazao da je dobio naredbu za ubijanje vojno sposobnih bošnjaka

FENA
Na suđenju četverici optuženih za genocid u Srebrenici zaštićeni svjedok optužbe izjavio je da je kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića u julu 1995. od pretpostavljenih dobio naredbu za ubijanje vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka - prenosi BIRN.

"Dobili smo zadatak da idemo na teren. To nam je rekao komandir voda Milenko Trifunović, a on je tu naredbu dobio od pokojnog Radeta Čuturića. Rečeno nam je da se pobije sve što se zatekne vojno sposobnih muškaraca, a žene i djeca da se protjeraju", kazao je svjedok S110.

Prema njegovim riječima, on i još neki iz jedinice nisu se složili s tom naredbom, ali im je komandir kazao da se zadatak mora izvršiti jer je naredba stigla “s vrha, od Ljubiše Borovčanina”.

Bivši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske Ljubiša Borovčanin osuđen je u Haškom tribunalu na 17 godina zatvora, dok je Trifunović pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 33 godine zatvora za pomaganje u činjenju genocida u Srebrenici.

S110 svjedočio je na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za genocid, odnosno učešće u prisilnom premještanju žena i djece i ubistvima muškaraca u Srebrenici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini, jedinice u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a RS-a, Đurić i Ikonić komandiri četa u Centru, a Marković komandir voda.

Pripadnici policijskog odreda iz Šekovića su, kako je naveo svjedok, bili raspoređeni na dijelu puta od Kravice do Sandića, gdje su na livadu dovođeni muškarci koji su se predavali.

"Grupa je bila velika, niko ne zna koliko je tačno bilo, ali kroz sve priče, mislim da je bilo od 700 do 1.000 ljudi", kazao je S110.

Prema iskazu S110, zarobljenima se obratio i Ratko Mladić, tadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, koji je u bjekstvu nakon što ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

"Rekao im je da će svi biti razmijenjeni. Nisam vjerovao u to jer nam je jedno naređeno, a drugo se radilo", ispričao je svjedok.

Zarobljeni muškarci sprovedeni su u hangar Zemljoradničke zadruge u Kravici, ispred kojeg su policajci stali u polukrug te počeli pucati nakon što je jedan od zarobljenih oteo pušku jednom policajcu i ubio ga.

"Praznili su okvire, uzimali druge. Poslije su i bombe bacali. To je trajalo dva i po do tri sata", kazao je svjedok, koji tvrdi da lično nije pucao.

Svjedok je kazao da je na mjestu zarobljavanja, kao i ispred hangara, vidio i pripadnike drugih jedinica, ali nije mogao precizirati kojih.

Prema navodima optužnice, Jević, Đurić, Marković i Ikonić se također terete za učešće u ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici počinjenim 13. jula 1995.

Svjedoka S110 će odbrane unakrsno ispitati na jednom od narednih ročišta, a suđenje će biti nastavljeno 15. novembra.