Tužilaštvo BiH
0

Na suđenju optuženima Jeviću, Đuriću i Markoviću svjedočila još dva svjedoka

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici kao svjedoci Tužilaštva BiH saslušana su dva svjedoka koja su ranije procesuirana za počinjenje istog krivičnog djela.

Svjedoci Petar Mitrović i Miladin Stevanović ispričali su da su u julu 1995. kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića osiguravali putnu komunikaciju u Sandićima te bili u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, gdje je ubijeno oko 1.000 zarobljenih Bošnjaka.

Pravosnažnom presudom Suda BiH Mitrović je osuđen na 28 godina zatvora zbog učešća u hapšenju i ubijanju Bošnjaka u Zadruzi u Kravici, dok je Stevanović oslobođen.

Mitrović je na početku suđenja izjavio da ne želi da svjedoči bez advokata, ali je sudsko vijeće odlučilo da mora svjedočiti jer je njegovo procesuiranje u Sudu BiH završeno, a apelacija koju je podnio Ustavnom sudu je “drugi postupak”.

Mitrović i Stevanović su svjedočili na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću, kojima se na teret stavlja učešće u ubistvima i prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedoci su kazali da su osim svojih kolega iz Specijalne policije vidjeli i pripadnike drugih jedinica, ali nisu mogli precizirati o kojima se radilo. Mitrović je iz Sandića otišao do Zadruge u Kravici, jer mu je rečeno da je tamo poginuo jedan srpski policajac.

"Ispred hangara sam vidio pet do deset leševa. Dok sam prolazio, niko nije pucao", kazao je Mitrović.

Na pitanje tužioca da li mu je iko od pripadnika srpskih snaga kazao da je dezerter, svjedok je odgovorio da mu je to kazao jedan vojnik u “šarenoj zelenoj uniformi”.

Prema ranijim iskazima svjedoka, Centar za obuku na Jahorini sastojao se od osoba koje su pobjegle od vojnog angažiranja.

Stevanović je naveo da je vidio sedam do osam leševa kod Zadruge u Kravici, gdje je, kao i Mitrović, došao da preuzme tijelo ubijenog policajca.

"U skladištu se čula galama, kao vriska.Tu sam kratko bio i otišao", kazao je Stevanović.

On je ispričao da je oko Zadruge bilo 50-ak vojnika i da je osim Specijalne policije bilo vojnika u maskirnim i crnim uniformama. Nije mogao precizirati o kojim se jedinicama radilo, prenosi Birn.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.