|

Bošnjacima novac oduziman po naređenju Milidragovića i Markovića

Bošnjacima novac oduziman po naređenju Milidragovića i Markovića
0
F
FENA
8.11.2010. u 14:54
5
komentara
0

dijeljenja
Bošnjacima novac oduziman po naređenju Milidragovića i Markovića
Na današnjem suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. odbrana je unakrsno ispitala zaštićenog svjedoka tužilaštva o likvidacijama i oduzimanju novca od muškaraca Bošnjaka u Potočarima - prenosi BIRN.
Svjedok S-100, koji je tokom direktnog ispitivanja na ročištu 1. novembra kazao da je po naređenju Neđe Milidragovića i optuženog Gorana Markovića oduzimao novac i druge dragocjenosti od muškaraca u Potočarima, na ovom je ročištu kazao da je bio u vodu čiji je komandir bio Milidragović i da je od njega dobijao naređenja.

Odbrana trećeoptuženog Gorana Markovića zatražila je od ovog svjedoka da objasni zbog čega je na suđenju izjavio da mu je Marković također naredio da oduzima novac, iako to nije naveo i u istrazi.

Svjedok je naglasio da su Milidragović i Marković bili zajedno u kancelariji.

"Možda Neđu spominjem zato što je bio glavni. Još je bilo grupa koje su oduzimale novac. Od Neđe i Gorana smo naređenje dobili ja i osoba A", kazao je svjedok.

Markovića, zajedno s Duškom Jevićem, Mendeljevom Đurićem i Neđom Ikonićem, državno tužilaštvo tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Jević je bio komandant Centra za obuku “Jahorina” Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Tokom unakrsnog ispitivanja Jevićeva odbrana je sugerirala da je optuženi bio samo rukovodilac Centra, a da je zapovjednik bio Goran Sarić, komandant Specijalne brigade policije MUPRS-a, u čijem sastavu je bio i Centar na Jahorini.

Svjedok je naveo da se sjeća da je Jević bio “glavni na Jahorini” te da im se prije polaska obratio u vezi s mjestom i ciljem odlaska na teren.

Upitan o tome da li je Jević bio u vrijeme i na mjestu likvidacije grupe od 15 do 20 Bošnjaka koju je, kako je kazao svjedok, počinio Milidragović, S-100 je kazao da nije.

"U Potočarima sam Jevića vidio na rampi Unprofora i na tom glavnom putu. Razgovarao je s unproforcima", dodao je svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 11. novembra, kada će biti saslušan novi zaštićeni svjedok tužilaštva.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...