BiH
492

Zasluga Almira Badnjevića: Na Konferenciji medicinskog i biološkog inžinjeringa eminentna imena

Piše: E. F.
Almir Badnjević (Foto: Magazin Valetudo)
Almir Badnjević (Foto: Magazin Valetudo)
Danas se u Sarajevu završava najveća naučna manifestacija u našoj zemlji odnosno Konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa čije je organizator Almir Badnjević, budući i jedini doktor nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa.

Na konferenciji koja je započela u petak i koja će trajati do 15. marta okupio se veliki broj naučnika i stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa u dosadašnjoj historiji BiH. Sve to zahvaljujući sjajnoj reputaciji Almira Badnjevića, direktora Verlaba, državnog laboratorija za verifikaciju medicinske opreme u BiH.

Ovaj mladi i uspješni muškarac uspio je u glavnom gradu BiH organizovati najveću naučnu konferenciju u posljednjih deset godina i dovesti ljude čija imena u ovoj oblasti zaista mnogo znače.

Tako jedan od učesnika Konferencije bit će Ratko Magajević, predsjednik Internacionalne federacije za medicinski i biološki inžinjering a govorio je o Izazovima u biomedicinskom inžinjeringu odnosno istraživanju industrijalizaciji i njegovoj održivosti.

Među predavačima bit će i Leandro Pecchia, kancelar Evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku, Dejan Milošević, akademski profesor fizike na Univerzitetu u Sarajevu.

Werner Mäntele sa Instituta za biofiziku Johann Wolfgang Goethe-Univerziteta držat će predavanje na temu Razvoja optičkih senzora za medicinske aplikacije.

Među veoma zvučnim naučnim imenima koji su se u Sarajevu okupili zahvaljujući sjajnoj reputaciji Almira Badnjevića, bio je i Hervé Liebgott, iz Instituta Univerziteta u Francuskoj u Lyonu, a govorio je na temu Ultrasoničnog naprednog prikazivanja: Više od anatomije.

Mustafa Kahramanyol, profesor emeritus Gülhane Military Medical akademije kao i konsultant u Kent ENT medicinskom centru u Ankari također je učestvovati na ovim predavanjima kao i Atilla Aydinli, sa turskog Bilkent univerziteta, Odsjeka za fiziku.

Dragan Primorac, univerzitetski profesor, pedijatar, forenzičar i genetičar govorio je na konferenciji na temu Personaliziranje medicine: Mit ili realnost.

Yves Lemoigene sa IFMP Ambilly France & CERN iz Ženeve u Švicarskoj na konferenciji je držao predavanje o visokom nivou edukacije u posljednjih sedamnaest godina u oblasti medicinske fizike u Istočnoj Evropi.

Mark Bale iz Komiteta bioetika iz Savjeta Evrope pred prisutnim je govorio o novim tehnološkim postignućima i ljudskim pravima te izazovima u tom smislu.

Mario Medvedec, klinički biomedicinski inžinjer također je učestvovao na konferenciji kao i Damir Marjanović, vođa sektora za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu te Zijad Džemić, član kolegija direktora Evropske asocijacije nacionalnih meteoroloških instituta.