{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zasluga Almira Badnjevića: Na Konferenciji medicinskog i biološkog inžinjeringa eminentna imena

15.3.2015. u 16:45
492
11
Zasluga Almira Badnjevića: Na Konferenciji medicinskog i biološkog inžinjeringa eminentna imena
492
Zasluga Almira Badnjevića: Na Konferenciji medicinskog i biološkog inžinjeringa eminentna imena
Almir Badnjević (Foto: Magazin Valetudo)
Danas se u Sarajevu završava najveća naučna manifestacija u našoj zemlji odnosno Konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa čije je organizator Almir Badnjević, budući i jedini doktor nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa.
Na konferenciji koja je započela u petak i koja će trajati do 15. marta okupio se veliki broj naučnika i stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa u dosadašnjoj historiji BiH. Sve to zahvaljujući sjajnoj reputaciji Almira Badnjevića, direktora Verlaba, državnog laboratorija za verifikaciju medicinske opreme u BiH.

Ovaj mladi i uspješni muškarac uspio je u glavnom gradu BiH organizovati najveću naučnu konferenciju u posljednjih deset godina i dovesti ljude čija imena u ovoj oblasti zaista mnogo znače.

Tako jedan od učesnika Konferencije bit će Ratko Magajević, predsjednik Internacionalne federacije za medicinski i biološki inžinjering a govorio je o Izazovima u biomedicinskom inžinjeringu odnosno istraživanju industrijalizaciji i njegovoj održivosti.

Među predavačima bit će i Leandro Pecchia, kancelar Evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku, Dejan Milošević, akademski profesor fizike na Univerzitetu u Sarajevu.

Werner Mäntele sa Instituta za biofiziku Johann Wolfgang Goethe-Univerziteta
držat će predavanje na temu Razvoja optičkih senzora za medicinske aplikacije.

Među veoma zvučnim naučnim imenima koji su se u Sarajevu okupili zahvaljujući sjajnoj reputaciji Almira Badnjevića, bio je i Hervé Liebgott, iz Instituta Univerziteta u Francuskoj u Lyonu, a govorio je na temu Ultrasoničnog naprednog prikazivanja: Više od anatomije.

Mustafa Kahramanyol, profesor emeritus Gülhane Military Medical akademije kao i konsultant u Kent ENT medicinskom centru u Ankari također je učestvovati na ovim predavanjima kao i Atilla Aydinli, sa turskog Bilkent univerziteta, Odsjeka za fiziku.

Dragan Primorac, univerzitetski profesor, pedijatar, forenzičar i genetičar govorio je na konferenciji na temu Personaliziranje medicine: Mit ili realnost.

Yves Lemoigene sa IFMP Ambilly France & CERN iz Ženeve u Švicarskoj na konferenciji je držao predavanje o visokom nivou edukacije u posljednjih sedamnaest godina u oblasti medicinske fizike u Istočnoj Evropi.

Mark Bale iz Komiteta bioetika iz Savjeta Evrope pred prisutnim je govorio o novim tehnološkim postignućima i ljudskim pravima te izazovima u tom smislu.

Mario Medvedec, klinički biomedicinski inžinjer također je učestvovao na konferenciji kao i Damir Marjanović, vođa sektora za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu te Zijad Džemić, član kolegija direktora Evropske asocijacije nacionalnih meteoroloških instituta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: