{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zarobljenike u Dretelju tukli, silovali i mučili

S
Sarajevo-x.com
2.3.2012. u 13:21
0
0
Zarobljenike u Dretelju tukli, silovali i mučili
0
Zarobljenike u Dretelju tukli, silovali i mučili
Međunarodni tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH je podigao optužnicu protiv pet osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti nad zarobljenicima u logoru Dretelj.
Ivana Zeleniku (1953), Srećka Hercega (1968), Ediba Buljubašića (1966) i Marinu Grubišić - Fejzić (1967) se tereti da su u periodu od maja do augusta 1992. godine, u svojstvu pripadnika HOS-a, odnosno osoba koje su bile zapovjednici i stražari u logoru Dretelj, zajedno sa drugim osobama, počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti, nad žrtvama srpske nacionalnosti, zatočenim u logoru Dretelj.

Optužene se tereti za počinjene ratne zločine nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti, uglavnom civilnog srpskog stanovništva sa područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina, Stolac i drugih mjesta.

Zatočeni civili su u logoru Dretelj držani u nečovječnim uvjetima, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani, silovani i seksualno zlostavljani, tjerani na prislini rad te mučeni na izrazito ponižavajuće načine.

Od posljedica zlostavljanja je nastupila i smrt određenog broja zatočenih osoba, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci nekih od žrtava su otkriveni i ekshumirani tek nakon rata.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: