{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Zelenike i drugihu slučaju Dretelj

S
SRNA
15.3.2012. u 12:21
0
0
Potvrđena optužnica protiv Zelenike i drugihu slučaju Dretelj
0
Potvrđena optužnica protiv Zelenike i drugihu slučaju Dretelj
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Ivana Zeleniku i još četiri lica tereti za zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj, saopšteno je danas iz Suda BiH.
U optužnici se navodi da su zločine od maja do avgusta 1992. godine počinili Zelenika u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Srećko Herceg u svojstvu komandanta vojnog zatvora Dretelj "Bruno Bušić", Edib Buljubašić u svojstvu zamjenika komandanta kasarne HOS-a Dretelj, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, koji su bili stražari u ovom vojnom zatvoru.

Žrtve su u ovom logoru zlostavljane, mučene, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, kao i mučene na izrazito ponižavajuće načine. Više lica je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag.

"U logor su nezakonito zatvarani Srbi. Bilo je zatvoreno oko 200 civila, koji su mučeni, premlaćivani i seksualno zlostavljani, a nekoliko ih je na smrt premlaćeno. Jedna od zatvorenica je 33 puta silovana, a seksualno je zlostavljana čak i 70-godišnja starica", rekao je ranije tužilac Jude Romano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: