Sud BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Zelenike i drugihu slučaju Dretelj

SRNA
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Ivana Zeleniku i još četiri lica tereti za zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj, saopšteno je danas iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su zločine od maja do avgusta 1992. godine počinili Zelenika u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Srećko Herceg u svojstvu komandanta vojnog zatvora Dretelj "Bruno Bušić", Edib Buljubašić u svojstvu zamjenika komandanta kasarne HOS-a Dretelj, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, koji su bili stražari u ovom vojnom zatvoru.

Žrtve su u ovom logoru zlostavljane, mučene, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, kao i mučene na izrazito ponižavajuće načine. Više lica je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag.

"U logor su nezakonito zatvarani Srbi. Bilo je zatvoreno oko 200 civila, koji su mučeni, premlaćivani i seksualno zlostavljani, a nekoliko ih je na smrt premlaćeno. Jedna od zatvorenica je 33 puta silovana, a seksualno je zlostavljana čak i 70-godišnja starica", rekao je ranije tužilac Jude Romano.