|

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za zločin u Dretelju

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za zločin u Dretelju
0
F
FENA
23.2.2012. u 18:48
0
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za zločin u Dretelju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor četvorici osumnjičenih za zločine počinjene u logoru Dretelj u Čapljini tokom 1992. godine.
Srećko Herceg, Ivan Medić, Marina Grubešić-Fejzić i Ivan Zelenika zvani Zele su uhapšeni u srijedu 22. februara 2012. pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti koji su bili protivzakonito zatočeni u logoru Dretelj u Čapljini tokom 1992.

Kao razloge za određivanje jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo BiH je navelo bojazan od bjekstva i činjenicu da bi oni boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Herceg, Medić, Grubešić-Fejzić i Zelenika se, između ostalog, sumnjiče da su u julu 1992., u svojstvu upravnika logora, stražara ili pripadnika formacije Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta koji su bili protivzakonito zatvoreni u nečovječnim uslovima u logoru Dretelj.

Nad žrtvama su počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba umrlo je od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz logora gubi svaki trag, prenosi BIRN - Justice Report.

Ročište za obrazlaganje zahtjeva za pritvor zakazano je za 24. februara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.