|

Uhapšene četiri osobe osumnjičene za zločine u logoru Dretelj

Uhapšene četiri osobe osumnjičene za zločine u logoru Dretelj
0
F
FENA
22.2.2012. u 12:12
7
komentara
0

dijeljenja
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za zločine u logoru Dretelj Foto: Arhiv
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u akciji policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), lišene su slobode četiri osobe osumnjičene za ratne zločine počinjene u logoru Dretelj 1992. godine.
Slobode su lišeni Srećko Herceg , rođen 1. januara 1968. godine u Humcu, Ljubuški, Ivan Medić, rođen 31. maja 1952. u Radišićima, Ljubuški, Marina Grubišić - Fejzić, rođena 24. augusta 1967. u Čapljini i Ivan Zelenika, rođen 17. oktobra 1953. godine u mjestu Jare.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su tokom rata u BiH, počinili kaznena djela ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru Dretelj u Čapljini.

Oni su osumnjičeni za kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oni se, između ostalog, sumnjiče da su u maju 1992., u svojstvima upravnika logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj, gdje su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...