BiH
0

Zamjenik turskog premijera otvara obnovljenu rodnu kuću Alije Izetbegovića

Anadolija
Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag u petak, 6. decembra, će doputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini povodom otvorenja četiri projekta koja je finansirala Turska međunarodna agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Radi se o projektima obnove amfiteatra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Karađoz-begove medrese u Mostaru, kuće Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu i ambulante u Visokom.

Bozdag će u Sarajevu otvoriti amfiteatar FPN-a. Otvorenju obnovljene sale kapaciteta 300 mjesta, koja je nazvana "Istanbul - Saraybosna", prisustvovat će direktor TIKA-e Serdar Cam, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Zamjenik turskog premijera će potom otputovati u Mostar gdje će otvoriti zgradu Karađoz-begove medrese čiju je restauraciju također finansirala TIKA. Bozdag će se u Mostaru sastati i sa mostarskim muftijom Sejidom ef. Smajkićem.

Drugog dana posjete BiH, Bekir Bozdag će otvoriti kuću prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, u kojoj je Izetbegović proveo djetinjstvo.

Bozdag će u Visokom kod Sarajeva otvoriti i ambulantu koja će opsluživati oko 15 hiljada građana.