{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bulent Arinc se napio vode sa česme ispred Begove džamije

A
24.10.2013. u 14:01
1
54
Bulent Arinc se napio vode sa česme ispred Begove džamije
1
Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, obišao je danas staru jezgru Sarajeva i Baščaršiju.
Arinc je, u pratnji delegacije, prošetao od Sebilja do Gazi-Husrev begove džamije, gdje je obišao harem i unutrašnjost džamije.

Po izlasku iz Begove džamije, Arinc i njegova supruga su se napili vode sa česme ispred Begove džamije, vjerujući u staru izreku da će se, ko se jednom napije vode sa Baščašije, ponovo vratiti u Sarajevo.

Zamjenik premijera Turske jeo je i sarajevske ćevape u ćevabdžinici ''Galatasaray'' na Baščaršiji, čiji je vlasnik bivši nogometaš istanbulskog kluba Galatasaray Tarik Hodžić.

Prije obilaska Baščaršije, Arinc je posjetio i kuću prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koju sada čuva Fondacija za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BIGMEV). Predsjednik BIGMEV-a Muzaffer Cilek dočekao je Arinca, te ga upoznao sa historijatom kuće i pokazao mu prostorije.

Arinc je u posjetu BiH stigao jutros, te je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo svečano pustio u funkciju displeje sa multimedijalnim sadržajima Anadolije i njenih partnera u projektu, koje će posjetioci aerodroma moći pratiti na LCD monitorima u kompleksu zgrade aerodroma.

Zamjenik turskog premijera će nakon Sarajeva otputovati u Zenicu, gdje će svečano otvoriti biblioteku "Fethi Gemuhluoglu“ na Odsjeku za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a koju su zajednički izgradili Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turski kulturni centar "Yunus Emre".

Arincu će na Univerzitetu u Zenici biti upriličena i dodjela počasne titule doktora nauka, a očekuje se i njegovo obraćanje prisutnima.

Drugog dana boravka u BiH, Bulent Arinc će posjetiti Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: