BiH
0

Sarajevo: Bulent Arinc svečano pustio u funkciju displeje agencije Anadolija

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc pustio je danas u funkciju displeje sa multimedijalnim sadržajima Agencije Anadolija (AA) i njenih partnera u projektu, koje će posjetioci Sarajevskog aerodroma moći pratiti na LCD monitorima u kompleksu zgrade aerodroma.

Multimedijalni sadržaji zajednički su projekt Anadolije, Turkish Airlinesa i Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kako javlja reporter AA, LCD monitori su postavljeni na dolaznim i odlaznim terminalima, u kafeteriji i u VIP salonu aerodroma, a putem njih svi putnici i posjetioci biće u prilici da konstantno prate multimedijalni prikaz sadržaja Anadolije, kao i druga dva partnera u projektu.

U obraćanju prisutnima prije svečanog puštanja displeja u funkciju, Arinc je podsjetio da je prošle godine u Sarajevu otvoren Regionalni ured za Balkan agencije Anadolija, koji svoje vijesti i ostale sadržaje pruža na jezicima BiH i u regiji, te na turskom, arapskom i engleskom jeziku.

"Ponosni smo na uspjehe Anadolije koje bilježi u posljednje vrijeme u svom poslu. Svoje usluge pruža na 10 jezika. Bio sam u Sarajevu i prije osam mjeseci u posjeti i znam da su sve medijske kuće pretplaćene na usluge AA, što nas čini izuzetno radosnim i ponosnim", rekao je Arinc.

Odnosi između BiH i Turske su izuzetno dobri, istakao je Arinc, te prenio najljepše želje i pozdrave cijele Vlade Turske i svih ministara na čelu sa premijerom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Danas smo na početku nešeg veoma lijepog, a to je zahvaljujući saradnji AA sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo i kompanijom Turkish Airlines. Ovdje danas otvaramo info monitor, gdje će vijesti AA stalno biti objavljivane na četiri jezika posjetiocima, i to turskom, arapskom, engleskom i naravno jezicima naroda u BiH. Mislimo da je ovo izuzetno lijepo. Sigurno će svim putnicima i posjetiocima biti dostupne vjerodostojne i pravovremene informacije", poručio je Arinc.

Svečanom puštanju u funkciju displeja sa multimedijalnim sadržajima AA i njenih partnera u projektu, pored Arinca, prisustvovali su i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, direktor Regionalnog ureda za Balkan Anadolu Agency Omer Cetres, direktor Turkish Airlinesa Salih Kansu, direktor Aerodroma Sarajevo Ivan Veličan, glavni urednik AA za Balkan Amir Zukić, predsjednik Fondacije za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BIGMEV), te brojne druge zvanice.

Zamjenik premijera Arinc danas je doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, Arinc će danas obići mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i prošetati Baščaršijom. Delegacija će kasnije posjetiti i sjedište Fondacije za unapređenje odnosa između BiH i Turske (BIGMEV).

Zamjenik turskog premijera će nakon Sarajeva otputovati u Zenicu, gdje će svečano otvoriti biblioteku "Fethi Gemuhluoglu“ na Odsjeku za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a koju su zajednički izgradili Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turski kulturni centar "Yunus Emre".

Arincu će na Univerzitetu u Zenici biti dodijeljena počasna titule doktora nauka, a očekuje se i njegovo obraćanje prisutnima. Drugog dana boravka u BiH, Bulent Arinc će posjetiti Mostar.