Snabdijevanje strujom stabilno
0

Zalihe uglja se smanjuju, situacija alarmantna

Sarajevo-x.com
Situacija u kojoj se trenutno nalazi Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, izuzimajući ratni period 1992.-1995.godina, najteža je od postojanja Elektroprivrede BiH. Kako su saopštili iz ovog preduzeća, zalihe uglja su smanjene a situacija alarmantna.

Uslijed loše hidrološke situacije, najlošije u posljednjih 60 godina, već izvjesno vrijeme JP EP BiH u proizvodnji električne energije uglavnom je oslonjeno na termokapacitete termoelektrane Tuzla i Kakanj. U proteklim danima, zbog obilnih sniježnih padavina, ovaj problem je dodatno izražen. Obje spomenute termoelektrane su u maksimalnom pogonu, ali se zalihe uglja smanjuju.

Dopreme novih zaliha otežane zbog problema u transportu a željeznice ne rade. Također, otežan je i transport drumskim saobraćajem. Još jedan od problema sa kojima se suočavaju u termoelektranama je ugalj koji je pod zaleđen pod snijegom. U vanrednim uslovima rade i rudnici.

Bez obzira na navedene okolnosti, za JP Elektroprivreda BiH prvi prioritet su bh. građani. Domaćinstva neće ostati bez napajanja električnom energijom.

"JP Elektroprivreda BiH otkazala je izvoz električne energije po osnovu ranije zaključenih ugovora – fokusirani smo u potpunosti na situaciju u Bosni i Hercegovini", saopštili su iz Elektroprivrede.

Interventne ekipe EP su u punoj pripravnosti. I pored izrazito loših vremenskih uslova kvarovi na elektrodistributivnim mrežama se otklanjaju u rekordnom roku. Snabdijevanje kupaca električnom energijom je stabilno.

Ukoliko se obistine prognoze o novim padavinama, a da se pri tom ne omogući neometana doprema novih količina uglja u termoelektrane, situacija će postati zabrinjavajuća. Stoga, JP Elektroprivreda BiH poziva sve relevantne institucije i preduzeća da omoguće dopremu novih količina uglja u termoelektrane Tuzla i Kakanj. Upućujemo i apel građanima da potrošnju električne energije reduciraju i na taj način pomognu u lakšem prevazilaženju posljedica vanrednih okolnosti i spriječavanju njihovog intenziviranja.