Termoelektrane u punom pogonu
0

Elektroprivreda BiH: Zalihe uglja se smanjuju

FENA
Zgrada Elektroprivrede BiH
Zgrada Elektroprivrede BiH
Uslijed povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana Tuzla i Kakanj i otežane dopreme novih količina uglja na depoima termoelektrana su znatno smanjene količine ovoga energenta.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova otežan je i transport uglja unutar termoelektrana. Dodatni problem predstavljaju otežani uslovi za rad u rudnicima, saopćeno je u nedjelju iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. Situacija na području hidroelektrane Salakovac riješena je u popodnevnim satima. Nakon više od 50 sati, izvršena je smjena uposlenika. Prethodno smjena uposlenika je izvršena u HE Grabovica.

Snabdijevanje električnom energijom na području Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona je stabilno. Na području Elektrodistribucije Mostar u toku je otklanjanje kvara na 10 kilovoltnom dalekovodu na području Podveležja gdje su bez električne energije trafo područja - Merđan glava, Dobrić Do, Dobrić, Šipovac, Patkovići, Smajkići, Polje, Banjdol, Donji Kružanj, Gornji Kružanj, Donja Kokorina I, II, III i IV, Jarčišta, Tanovića Han, Čobanovo Polje, Busak, Rabina, Jasena, Žuberin, Žulja, Kamena, Čomori, Obradovići i Svačići.

Visoki nanosi snijega i vjetar otežavaju pristup trafo područjima koja su bez napajanja električnom energijom na platou Podveležja. U toku je i otklanjanje kvarova na transformatorskim stanicama - TS Šići, Podsokolina i Kamenolom Rača na području Općine Ilijaš. U JP Elektroprivreda BiH poduzimaju se sve neophodne aktivnosti kako ne bi došlo do prekida u snabdijevanju potrošača električnom energijom i kako bi obaveze prema kupcima bile uredno izvršene.

I pored otežanih uslova za rad, interventne ekipe i uposlenici u dispečerskim centrima i proizvodnim objektima JP Elektroprivreda BiH su na visokom stepenu spremnosti i ulažu vanredne napore kako bi posljedice trenutnog stanja bile ublažene.

JP EPBiH izražava zabrinutost zbog najavljenih novih sniježnih padavina, saopćeno je iz Služba za komunikacije JP EPBiH.