{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o državnoj službi FBiH: Klub Srba pozvao se na vitalni nacionalni interes

23.10.2015. u 20:55
5
59
Zakon o državnoj službi FBiH: Klub Srba pozvao se na vitalni nacionalni interes
5
Zakon o državnoj službi FBiH: Klub Srba pozvao se na vitalni nacionalni interes
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deset delegata iz Kluba srpskog naroda dalo je saglasnost za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s usvajanjem Prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.
Klub Srba pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog toga što postoji mogućnost da nijedan Srbin ne bude izabran na funkcije obuhvaćene Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi BiH, ali i zbog toga što je ustanovio kako će Izmjena i dopuna Zakona dovesti do povećanja budžeta, te što su generalno stava kako prijedlog Vlade FBiH nije u skladu s reformskom agendom.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas u hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Međunarodne organizacije i nevladin sektor žestoko su osudile stavljanje u hitnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi ističući kako će ove izmjene utjecati na integritet, pouzdanost i političku neutralnost javne uprave u BiH.

Direktor u Direkciji za proširenje EU za Albaniju, BiH, Kosovo i Srbiju Jean-Eric Paquet naveo je u pismu koje je uputio premijeru FBiH Fadilu Novaliću kako će ovakve Izmjene i dopune izravno utjecati na broj pozicija rukovodećih državnih službenika, te da podrazumijevaju značajno proširenje liste političkih imenovanja.

Olasio se i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka iz kojeg je saopćeno da predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi FBiH koje Parlament Federacije razmatra danas, mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe u Federaciji, kako je već navela Evropska komisija.

"Snažno apeliramo na zastupnike u Parlamentu FBiH da poduzmu korake kako bi se ovi amandmani razmotrili u redovnoj proceduri i na taj način omogućila otvorena javna rasprava te osiguralo da se reformom poboljša kvalitet, transparentnost i ekonomičnost državne službe, umjesto da se ona slabi", istakli su iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: