BiH
13

Uoči današnje sjednice: Žestoke kritike na Prijedlog Zakona o državnoj službi FBiH

Piše: E. Mušinović
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Uprkos upozorenjima međunarodne zajednice i nevladinih organizacija Parlament Federacije BiH danas će se po hitnom postupku izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi FBiH.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Podsjećamo, amandmani su utvrđeni po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića, a sjednicom je predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Jednim od amandmana uvedena je odredba koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.

Novina je i da je rukovodećim državnim službenicima, za razliku od državnih službenika, onemogućeno da budu članovi upravnih i nadzornih odbora federalnih zavoda, federalnih direkcija, federalnih agencija i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

Utvrđen je i amandman kojim su usaglašene odredbe Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH sa Zakonom o radu.

"Iako pozdravljamo amandmane koje je Vlada jučer donijela, smatrajući ih pozitivnim iskorakom u pravom smjeru, to ni izbliza nije dovoljno da Zakon o državnoj službi dobije pozitivnu ocjenu", kazao je za Klix.ba Adis Arapović iz CCI-a. 

Rukovodiocima ograničiti mandat, a ne vezati ih za ministarstva ili Vladu FBiH

On ističe da Vlada nije izvršila fundamentalna poboljšanja koja se odnose na to da mandat rukovodilaca ne može biti vezan za politički mandat.

"Rukovodiocima se treba uvesti i ograničiti mandat, ali ne da je vezan za ministarstva ili vladu, jer je vlada ovim blizu 300 pozicija proglasila političkim, što je prije dva dana vrlo negativno ocijenjeno i od strane EU Direktorata za proširenje", kazao je Arapović.

Direktor u Direkciji za proširenje EU za Albaniju, BiH, Kosovo i Srbiju Jean-Eric Paquet naveo je u pismu koje je uputio premijeru FBiH Fadilu Novaliću kako će ovakve Izmjene i dopune izravno utjecati na broj pozicija rukovodećih državnih službenika, te da podrazumijevaju značajno proširenje liste političkih imenovanja.

"Dopustite mi da izrazim svoju zabrinutost povodom ove inicijative koja bi mogla utjecati na integritet, pouzdanost i političku neutralnost javne uprave u BiH", napisao je Paquet Fadilu Novaliću.

Arapović iz CCI-a ističe da je od suštinske važnosti osigurati izbor najboljih ljudi na konkursima, izborima po listi, a ne sa liste, što je zahtjev iz Reformske agende.

"Također, osigurati jasne i transparentne kriterije i procedure ocjenjivanja kandidata i konačnog imenovanja, tj. vratiti svrsi javni konkurs. Vladin prijedlog i dalje zadržava javni konkurs samo kao formalni instrument, sto je puka farsa", dodaje Arapović.

On je kazao da je integritet, kontinuitet i nezavisnost državne službe od suštinske važnosti, a Vladin prijedlog upravo te principe derogira.

"Na kraju, vlada treba predložiti redovnu proceduru donošenja Zakona, tj. da se Parlament danas o Zakonu izjašnjava kao o Nacrtu, da otvori javnu raspravu koja će garantirati najbolji ishod u općem interesu", zaključio je Arapović.

Pored CCI-a još nekoliko organizacija civilnog društva obratilo se Delegacije Evropske unije u BiH u povodu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

"Zabrinuti smo i zbog toga što će se eventualnim usvajanjem ovog Zakona pokrenuti lavina sličnih poteza i na kantonalnom, a onda i na općinskom nivou, čime će se nanijeti još veći udar funkcionisanju, ali i uvećati troškovi ionako glomazne javne uprave", stoji u pismu koje su na ruke ambasadoru Larsu Gunnar-Wigemarku zajednički uputili Transparency International Bosna i Hercegovina, Centar za istraživačko novinarstvo, Centri civilnih inicijativa, Centar za zastupanje građanskih interesa-Fondacija CPI, Fond otvoreno društvo BiH i UG "Zašto ne?".

Oglasio se i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka iz kojeg je saopćeno da predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi FBiH koje Parlament Federacije razmatra danas, mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe u Federaciji, kako je već navela Evropska komisija.

Vlada FBiH prevarila je Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH

"Snažno apeliramo na zastupnike u Parlamentu FBiH da poduzmu korake kako bi se ovi amandmani razmotrili u redovnoj proceduri i na taj način omogućila otvorena javna rasprava te osiguralo da se reformom poboljša kvalitet, transparentnost i ekonomičnost državne službe, umjesto da se ona slabi", istakli su iz OHR-a.

Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH saopćio je da je Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem prevarila Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH, te ponovila scenarij prilikom usvajanja Zakona o radu FBiH.

"Iz sredstava informisanja upoznati smo da na sjednici Vlade FBiH, održanoj 22. oktobra 2015. godine, nije prihvaćen nijedan amandman predložen od Sindikata, izuzev amandmana koji se odnosio na usaglašavanje sa Zakonom o radu FBiH, koji im je bio svakako obaveza", saopćeno je iz Sindikata.