BiH
24

ZD Parlamenta FBiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH podržali su zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, A-SDA i BPS-a. Zakon je podržalo 59 zastupnika, protiv su bila 22 zastupnika, dok suzdržanih nije bilo.

Na zakon je predloženo ukupno 40 amandmana, ali ih je Vlada FBiH sve odbila.

"Ovo je izuzetno bitan zakon, zakon kojim je ova Vlada krenula veoma hrabro. Ovaj zakon je uistinu reformski i dolazi u pravo vrijeme. Osnovni cilj je da se javna uprava promijeni, prodrma, racionalizira i učini efikasnijom", rekao je šef Kluba HDZ-a Jozo Bagarić.

Isto mišljenje je iznio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić prilikom svog obraćanja.

"Ja sam se uvjerio da će svi zakoni izazivati reakcije, kao i sve ostale promjene. Mi moramo preuređivati ovo društvo. Ako nam je dobro onda ne moramo, ali svi znamo da nije. Ove promjene su potrebne kako bi se popravila situacija. Do sada je to bio Zakon o radu, a sada ovaj zakon, slijedi Zakon o šumama za koji sam također siguran da će izazvati turbulenciju", rekao je Novalić.

S druge strane, opozicija smatra kako će od ovih izmjena biti više štete nego koristi.

"Rukovodećim službenicima se uzima status državnih službenika. Na taj način će doći do stvaranja novih pozicija, čime će se dodatno opteretiti budžet. Drugo, ključni evropski standard jeste izbor na osnovu kompetencija. Ovaj prijedlog nema veze s tim principima, ljudi će se birati na osnovu političke pripadnosti, a ne na osnovu njihovih sposobnosti", smatra šef Kluba Demokratske Fronte Dženan Đonlagić.

Povlačenje zakona iz parlamentarne procedure zatražili su OHR, Delegacija Evropske unije u BiH, više nevladinih organizacija, ali i Sindikat državnih službenika.