{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud

23.10.2015. u 22:04
11
71
Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud
11
Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH nije dobio podršku svih klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH s obzirom da je deset delegata iz Kluba srpskog naroda dalo saglasnost za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH koji je danas usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH dobio je opću većinu, ali ne i podršku klubova svih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog čega će se o ovom zakonu morati izjasniti i Ustavni sud FBiH.

Naime, kako smo ranije pisali Klub Srba pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog toga što postoji mogućnost da nijedan Srbin ne bude izabran na funkcije obuhvaćene ovim izmjenama.

Klub Srba je ustanovio i kako će Izmjene i dopune Zakona dovesti do povećanja budžeta, te da generalno prijedlog Vlade FBiH nije u skladu s reformskom agendom.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH i to po hitnom postupku.

Međunarodne organizacije i nevladin sektor žestoko su osudile stavljanje u hitnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi ističući kako će ove izmjene utjecati na integritet, pouzdanost i političku neutralnost javne uprave u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta podržali su zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, A-SDA i BPS-a. Zakon je podržalo 59 zastupnika, protiv su bila 22 zastupnika, dok suzdržanih nije bilo.

Na zakon u Zastupničkom domu predloženo je ukupno 40 amandmana, ali ih je Vlada FBiH isto kao i amandmane u Domu naroda sve odbila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: