BiH
83

Zajedno sa stigmatiziranim osobama do njihovog oporavka

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U okviru Sedmice mentalnog zdravlja, u ponedjeljak navečer u Muzeju grada Zenice održan je tematski događaj "Moć/noć antistigme" u organizaciji Udruženja Lotos Zenica.

O problemu stigmatiziranja i značaju antistigme u društvu govorili su psiholog Taib Babić, prim. dr. mr. sci. Aiša Smailbegović-Hadžihalilović, pravnica Nermina Pivić, a Aida, Amra i Sanja su svim prisutnima ispričali situacije kada su u društvu, samo zbog toga jer su bile drugačije, bile stigmatizirane.

Kampanja je bila usmjerena prema mladima, jer prema anketi koju je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, mladi su najotvoreniji za prihvaćanje novih stavova.

Psiholog Taib Babić u svom izlaganju je istakao da stigma ima preveliku moć i djelovanje prema osobama koje imaju mentalne poteškoće, a najveći problem kasnije predstavlja samostigmatizacija.

"Stigma predstavlja problem u društvu, jer osobe sa mentalnim poremećajem bivaju ponižavane na više načina, o čemu govori i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a sve to nastaje kao posljedica neinformisanosti", kazao je Babić, te dodao:

"Danas je stigmatiziranim osobama potrebno da im pružimo ruku i da ih vratimo u normalan život koji zaslužuju, ali takav nemoralan i neetički stav dovodi do veoma opasnog stanja, a to je samostigmatizacija, koja kasnije otežava rehabilitaciju tih osoba".

Stigmatizirane osobe u društvu najviše nailaze na probleme zapošljavanja, osnivanja porodice i normalnog djelovanja u okruženju u kojem se nalaze, a Babić je istakao da je kontakt sa tim osobama početak rješavanja problema.

"Lično iskustvo i druženje sa osobama koje su korisnici centra za mentalno zdravlje pomaže nam da shvatimo njihove potrebe i šta je potrebno društvu. Samo kontakt sa tim osobama pomaže i nama i njima da se suočimo sa strahom od nepoznatog", istakao je Babić.

Lejla Šahinbegović je majka djeteta sa mentalnim potrebama te je u svome obraćanju prisutnima naglasila da je potrebno uraditi nešto konkretno kako bi i njeno dijete bilo dio društva.

"Problema ima i više nego što možemo progutati. Trebali bismo na neki način zajedničkim snagama promijeniti neke stvari i poboljšati njihov život. Stalno imamo zakone, preskačemo neke prepreke, ali to treba biti šire i otvorenije, da te ljude 'stopimo' sa nama koji smo zdravi. Ovo društvo nije zrelo i ne može prepoznati da je njima potrebna podrška sviju nas", kazala je Šahinbegović.

Aiša Smailbegović-Hadžihalilović je istakla da na današnjem vremenu nema dovoljno stručnjaka da se bave problemima osoba koje su stigmatizirane, te da je na lokalnom nivou najvažnije da svi budu zajedno te da se pomogne osobama koje su odbačene od društva uz poruku: "Sami ne, zajedno da!".

Noć antistigme svojim muzičko-scenskim performansom "Ljubavna priča" uljepšali su članovi Udruženja Budi mi prijatelj, koje ima za cilj da pomaže djeci i odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju, dok je pravnica Nermina Pivić dala komentar na Zakon o zaštiti duševnih bolesnika.