Negativnosti tehnologije
60

Čak 40 američkih država tužilo Metu: "Zbog profita narušavaju mentalno zdravlje mladih"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čak četrdeset država SAD-a najavilo je niz federalnih i državnih tužbi protiv kompanije Facebook i Instagram, koje su u vlasništvu Marka Zuckerberga.

Depresija, anksioznost, poremećaji ishrane, poremećen san, nisko samopouzdanje - samo su neki od mnogih negativnih posljedica koje društveni mediji imaju na djecu, navodi se u novoj federalnoj tužbi.

U podnescima se navodi da je Meta dizajnirala platforme društvenih medija za koje je znala da izazivaju ovisnost i štete tinejdžerima. Zajedno optužuju ovog giganta društvenih medija da podstiče krizu mentalnog zdravlja mladih širom zemlje tako što proizvodi sadržaje koji izazivaju ovisnost kod djece.

"Meta je iskoristila tehnologije da privuče, angažuje i na kraju zarobi mlade i tinejdžere. Njegov motiv je profit“, napisale su 32 države u svojoj pravnoj tužbi na 233 stranice.

Iz ove kompanije odgovorili su na kritiku da je njihova tehnologija posvećena pružanju tinejdžerima “sigurna, pozitivna iskustva na mreži” i da je već uvela više od 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama”.

Washington i druge države traže od suda da spriječi Metu da koristi alate društvenih medija koji izazivaju ovisnost.

"U kompaniji Meta su već neko vrijeme svjesni naše istrage i zabrinutosti. Jasno je da danas ne bismo bili ovdje da je Meta izrazio spremnost da napravi promjene koje bi Instagram i Facebook učinili sigurnijim za djecu", rekao je državni tužilac Bob Ferguson.