|

Zajedno protiv koronavirusa: Sve naredbe, pravila, brojevi i savjeti na jednom mjestu

Zajedno protiv koronavirusa: Sve naredbe, pravila, brojevi i savjeti na jednom mjestu
84
I. P.
21.3.2020. u 12:18
30.3.2020. u 09:19
10
komentara
84

dijeljenja
Zajedno protiv koronavirusa: Sve naredbe, pravila, brojevi i savjeti na jednom mjestu
Pandemija koronavirusa u Bosni i Hercegovini donijela je nova životna pravila, brige, obaveze i odgovornosti. Portal Klix.ba na jednom mjestu donosi najvažnije informacije za građane.
Ukoliko ste u prethodnim danima boravili u zemljama koje bilježe veliki broj zaraženih osoba koronavirusom i osjećate simptome preporučuje se da se javite epidemiologu. Brojeve za cijelu BiH možete naći OVDJE.

Zdravstveni radnici dužni su svakom građaninu pružiti sve neophodne informacije u vezi sa koronavirusom te organizovati testiranje odnosno izolaciju ukoliko se sumnja na koronavirus.

Ukoliko se vraćate u domovinu iz inostranstva, vanredno stanje nalaže da ćete morati u izolaciju najmanje 14 dana, a za izolaciju na samoj granici pripremljena su šatorska naselja.

Ulazak za strance u državu je zabranjen, a aerodormi su zatvoreni za civilni saobraćaj.

Osobe koje ne poštuju odredbu izolacije u FBiH možete prijaviti putem broja 121, dok je u Republici Srpskoj pozivni broj 0800 50 555.

Kako se ponašatiPrvenstveno, ako vam posao dozvoljava - OSTANITE KUĆI. Ako morate napolje, izbjegavajte velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem. Također, izbjegavajte bliski kontakt s drugim osobama (grljenje, ljubljenje, rukovanje).Napolju ste obavezni nositi masku dok se nošenje rukavica preporučuje. Izbjegavajte nezaštićeni seks sa osobama čiji je status nepoznat. Više detalja o načinu ponašanja pročitajte OVDJE.

Nova pravila u državiNa teritoriji Federacije BiH na snazi je policijski sat koji se primjenjuje od nedjelje 22. marta, a koji građanima određuje zabranu kretanja između 20 sati i 5 sati ujutro. Detalje o odluci pročitajte OVDJE.

Na području Republike Srpske na snazi je policijski sat svakoga dana od 20 sati do 5 sati ujutro. Detalje odluke pročitajte OVDJE.

Na teritoriji FBiH određena je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina. Detalje pročitajte OVDJE.

U zemlji zabranjeni su javni skupovi, rad ugostiteljskih objekata je ograničen na dostavu i narodne kuhinje, a tržni centri su u većem dijelu zatvoreni osim što je u njima dozvoljen rad supermarketa i apoteka. Ostale naredbe možete pročitati OVDJE.

U Kantonu Sarajevo je zabranjeno javno i privatno okupljanje 20 i više građana! Detalje pogledajte OVDJE.

Također, od ponoći 20. marta obustavljen je javni saobraćaj u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske donijele su odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine. Ukoliko primijetite da se cijene mijenjaju, u Federaciji BiH možete slučaj prijaviti na jedinstveni broj - 033/226-644.

Pospješite svoje stanjeBitno je ojačati imunitet da biste izbjegli prehlade i zarazu koronavirusom kroz zaštitu mikrobioma, održavanje forme, izbjegavanje stresa, alkohola, dobro spavanje i unošenje vitamina, te pojačanu higijenu, a prvenstveno higijenu ruku i izbjegavanje diranja lica. Detalje o onome šta trebate raditi možete pročitati OVDJE.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...