Poštujmo situaciju
84

Zajedno protiv koronavirusa: Sve naredbe, pravila, brojevi i savjeti na jednom mjestu

I. P.
Pandemija koronavirusa u Bosni i Hercegovini donijela je nova životna pravila, brige, obaveze i odgovornosti. Portal Klix.ba na jednom mjestu donosi najvažnije informacije za građane.

Ukoliko osjećate simptome preporučuje se da se javite epidemiologu. Brojeve za cijelu BiH možete naći OVDJE.

Zdravstveni radnici dužni su svakom građaninu pružiti sve neophodne informacije u vezi sa koronavirusom te organizovati testiranje odnosno izolaciju ukoliko se sumnja na koronavirus.

Ukoliko se vraćate u domovinu iz inostranstva, vanredno stanje nalaže da ćete morati u izolaciju najmanje 14 dana. Entiteti su ukinuli do nedavno aktuelna karantinska naselja na granicama i izolacija se provodi u vlastitom domu.

Ulazak za strance u državu je zabranjen, a aerodormi su zatvoreni za civilni saobraćaj.

Osobe koje ne poštuju odredbu izolacije u FBiH možete prijaviti putem broja 121, dok je u Republici Srpskoj pozivni broj 0800 50 555.

Kako se ponašati

Prvenstveno, ako vam posao dozvoljava - OSTANITE KUĆI. Ako morate napolje, izbjegavajte velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem. Također, izbjegavajte bliski kontakt s drugim osobama (grljenje, ljubljenje, rukovanje).

Napolju ste obavezni nositi masku u cijeloj BiH dok se nošenje rukavica u FBiH preporučuje. Izbjegavajte nezaštićeni seks sa osobama čiji je status nepoznat. Više detalja o načinu ponašanja pročitajte OVDJE.

Nova pravila u državi

Na teritoriji Federacije BiH više nije na snazi policijski sat koji se primjenjivao od nedjelje 22. marta, a koji je građanima određivao zabranu kretanja između 20 sati i 5 sati ujutro.

Na području Republike Srpske na snazi je policijski sat svakoga dana od 22 sati do 5 sati ujutro. Detalje odluke pročitajte OVDJE.

Na teritoriji FBiH određena je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina. U međuvremenu odluka je blago promijenjena pa je izlazak za djecu omogućen Utorkom, Četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati, a starijima od 65 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati.

Izuzetak je prevoz mlađih od 18 u vozilima s roditeljima i odlazak starijih od 65 po penziju.

U zemlji zabranjeni su javni skupovi, rad ugostiteljskih objekata je ograničen na dostavu i narodne kuhinje, a tržni centri su u većem dijelu zatvoreni osim što je u njima dozvoljen rad supermarketa i apoteka. Ostale naredbe možete pročitati OVDJE.

U Kantonu Sarajevo je zabranjeno javno i privatno okupljanje 20 i više građana! Detalje pogledajte OVDJE.

Također, od ponoći 20. marta obustavljen je javni saobraćaj u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske donijele su odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine. Ukoliko primijetite da se cijene mijenjaju, u Federaciji BiH možete slučaj prijaviti na jedinstveni broj - 033/226-644.

Pospješite svoje stanje i smanjite rizik

Stan ili kuću redovno čistite, kao i svoju odjeću i to češće nego ranije, posebno prilikom povratka sa posla ili iz kupovine. Također, prilikom povratka u kuću pratite preporuke koje možete naći OVDJE, a ukoliko živite sa osobom iz rizičnih grupa pokušajte pratiti OVA uputstva.

Bitno je ojačati imunitet da biste izbjegli prehlade i zarazu koronavirusom kroz zaštitu mikrobioma, održavanje forme, izbjegavanje stresa, alkohola, dobro spavanje i unošenje vitamina, te pojačanu higijenu, a prvenstveno higijenu ruku i izbjegavanje diranja lica.

Detalje o onome šta trebate raditi možete pročitati OVDJE.