Deset koraka
451

Info centar EU objavio protokol za ulazak u kuću za vrijeme pandemije koronavirusa

E. Sk.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Info centar Evropske unije u BiH je na svojoj Instagram stranici poslao važnu poruku o prevenciji, odnosno zaštiti od koronavirusa.

Cilj je, kažu, pružiti objektivne informacije o širenju koronavirusa i djelotvornim naporima za njegovo suzbijanje.

Info centar Evropske unije u BiH objavio je protokol za ulazak u kuću koji se sastoji od deset koraka. Na ovaj način možete saznati šta sve trebate dezinfikovati kako biste spriječili zarazu koronavirusom.

- Kada dođete kući, pokušajte ne dirati ništa - Skinite cipele ispred stambenog prostora i odložite ih na posebno mjesto, dalje od kućnih ljubimaca - Ako ste izvodili kućnog ljubimca, dezinfikujte mu šape - Skinite vanjski sloj odjeće i odložite ga na izolirano mjesto ili u kesu za prljavi veš - Odložite torbu, novčanik, ključeve i tako dalje u kutiju na ulazu - Operite ruke, kao i sve druge izložene dijelove tijela, a ako ste u mogućnosti, istuširajte se
  • Očistite mobitel i naočale sapunom i vodom ili alkoholom
  • Dezinfikujte površine predmeta koje ste unijeli izvana prije nego što ih spremite u ormare ili frižider
  • Pažljivo skinite rukavice, bacite ih i operite ruke
  • Napominjemo da nije moguće izvršiti potpunu dezinfekciju, cilj je smanjiti rizik!

Evropska komisija koordinira zajednički evropski odgovor na pandemiju koronavirusa.

"Poduzimaju se odlučne mjere za jačanje naših sektora javnog zdravstva i ublažavanje socioekonomskih posljedica u Evropskoj uniji. Mobiliziramo sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo državama članicama pomogli u koordinaciji nacionalnih odgovora i pružamo objektivne informacije o širenju virusa i djelotvornim naporima za njegovo suzbijanje", stoji na stranici EU info centra u BiH.