BiH
14

Zajednički nastup zemalja Balkana nužan za rješavanje izbjegličke krize

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Umrežavanje resursa, zajednički nastup u pregovorima sa EU te harmonizacija strategija i akcionih planova preporuke su koje se odnose na zemlje Balkana, a dio su danas prezentiranog izvještaja “Izbjeglička kriza i posljedice na Zapadni Balkan“ u organizaciji Evropskog fonda za Balkan.

Izvještaj koji je predstavio autor i ekspert za pitanja migracija, Sanel Huskić, ukazuje na to da EU politika za migracije nije adekvatna te da EU reaguje veoma sporo, što može prouzrokovati neželjene efekte za Zapadni Balkan.

Kao preporuke zemljama članicama EU, izvještaj navodi relaksiranje tenzija, odricanje populizma političkih lidera te prihvatanje migracija neminovnog historijskog procesa. Preporuke koje su istovremeno namijenjene institucijama EU su povećanje legalnih načina ulazaka u EU, uvođenje humanitarnih viza, kreiranje pravnih, institucionalnih i strateških okvira za rješavanje ove krize te sprovođenje zajedničke politike.

Naglašavajući da trenutna situacija može jako negativno utjecati na zemlje Balkana, Huskić je rekao da je nužno zajedničko djelovanje regiona prema Evropskoj uniji. “Korjen problema za sve države je isti i zbog toga je sasvim logično i normalno da zemlje Balkana nastupaju zajedno i kreiraju zajedničke politike. Hrvatska i Slovenija u ovoj situaciji imaju jako dobru priliku i mogu izgraditi mnogo jaču diplomatsku moć“, naveo je Huskić te dodao da se migracije moraju prihvatiti kao nova realnost Evrope.

Novinarka N1 televizije koja se već deset godina bavi temom izbjeglica, Ivana Dragičević, istakla je da zemlje Balkana koje su već imale vlastito iskustvo izbjeglica, zajedno mogu biti kreator pozitivnih politika i primjer za Evropu. “Sukob u Siriji traje već pet godina i sasvim je normalno da ljudi bježe iz tih zgarišta i traže mjesta za normalan zivot. Htjeli mi to ili ne, ovu situaciju moramo prihvatiti kao našu budućnost i zbog toga moramo preventivno djelovati i iznaći najbolje rješenje. Hrvatska i Slovenija kao zemlje članice EU trebaju biti lideri inicijative balkanskih zemalja i nadam se da će tako i biti“, rekla je Dragičevićeva te naglasila bitnost objektivnog medijskog izvještavanja kako bi javnost shvatila ozbiljnost ove situacije i kako bi se se počela interesovati za politiku EU koja ima direktne posljedice i na nas.

“Ideja ovog izvještaja je da pokrene diskusiju između predstavnika institucija, NVO sektora i novinara jer je tema zaista relevantna i tiče se svih nas. Isti izvještaj smo već predstavili u Beogradu i Briselu i nadamo se da će potaknuti javnost da se više prati ovu temu i utiče na predstavnike vlasti u donošenju odluka“, rekao je programski menadžer Evropskog fonda za Balkan, Igor Bandović.

Više od 350 hiljada izbjeglica je ušlo u Evropsku uniju do avgusta 2015. godine, dok ih je tokom 2014. godine ušli 280 hiljada. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), 62% izbjeglica je iz Sirije, Afganistana i Eritreje a ostatak iz Libije, Sudana, Pakistana, Nigerije, Kosova, Iraka. Do sada je 350 hiljada ilegalno prešlo granice dok se do kraja godine očekuje više od milion novih izbjeglica.