Izdržao temperaturu -50
36

Muškarac preživio let iz Alžira u Pariz skriven u stajnom trapu aviona

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Francuske vlasti su saopćile da su uposlenici aerodroma pronašli muškarca sa teškom hipotermijom skrivenog u odjeljku stajnog trapa komercijalnog aviona koji je doletio u Pariz iz Alžira.

Muškarac, za kojeg se vjeruje da je u 20-im godinama, pronađen je tokom tehničkih provjera nakon što je let Air Algeriea iz Orana u Alžiru u jutarnjim satima sletio na pariški aerodrom Orly, rekli su tužioci za AFP.

Pri sebi nije imao dokumente i prevezen je u bolnicu u teškom stanju. Iz aerodroma su ranije javili da je muškarac "bio živ, ali u životnoj opasnosti zbog teške hipotermije", piše The Guardian.

Komercijalni avioni krstare na visini od devet do dvanaest kilometara gdje temperature obično padaju na oko -50 stepeni celzijusa, a nedostatak kiseonika čini preživljavanje malo vjerovatnim za bilo koga koji putuje u odjeljku stajnog trapa koji nije ni zagrijan niti je pod pritiskom.

Prema podacima američke Federalne uprave za avijaciju (FAA), 132 osobe, poznate u industriji kao slijepi putnici u prostoru kod točkova, pokušali su putovati u odjeljcima stajnog trapa komercijalnih aviona između 1947. i 2021. godine.

U aprilu ove godine, tijelo muškarca otkriveno je u stajnom trapu aviona na amsterdamskom aerodromu Schiphol koji je doletio iz Toronta, ali je prethodno poletio iz Nigerije.

Četiri mjeseca ranije, dva putnika pronađena su mrtva po dolasku u prostor za skladištenje stajnog trapa na letu između Santiaga de Chilea i Bogote.

U julu 2019. godine, smrznuto tijelo muškarca palo je u baštu u predgrađu Londona, za koje se vjeruje da se nalazilo u stajnom trapu aviona Kenya Airwaysa koji se približavao aerodromu Hitrou.

Stopa smrtnosti ljudi koji pokušavaju putovati ovim putem iznosi 77 posto, prema podacima FAA.