Premijer Musić u općini Doboj Istok
0

FOTO / "Zajednički možemo stvari pokrenuti sa mrtve tačke"

Sarajevo-x.com
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministrica pravde i uprave u Vladi KS Dijana Tabori su na poziv načelnika općine Doboj Istok Mehmeda Mehinovića posjetili ovu općinu sa ciljem traženja mogućnosti obezbjeđenja smještaja osuđenika sa pravnosnažnim osudama, a koji zbog nedostatka smještajnih kapaciteta još uvijek slobodno hodaju ulicama.

"Kanton Sarajevo, odnosno njegovi građani, očigledno trpe najveće posljedice takve situacije jer još uvijek nisu obezbjeđeni dovoljni kapaciteti da svi oni koji su osuđeni svoju kaznu i odsluže. Činjenica da najveći broj krivičnih djela, a koja su na području Kantna Sarajevo sve evidentnija, čine rekovalescenti, odnosno povratnici u kriminal, alarm je da se mora doći do rješenja ovog problema", rekao je premijer Musić zahvalivši se posebno lokalnoj zajednici Doboj Istok, kao i Tuzlanskom kantonu, na spremnosti da se zajedno borimo sa zlom kriminala i problemom odluženja izrečenih kazni.

Domaćini ovoj posjeti bili su i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević te načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je posebno naglasio da se dobrom idejom može uraditi dosta:

"Iskorak općine Doboj Istok da ponudi svoje prostorne i infrastrukturne kapacitete kako bi se pomoglo u rješavanju problema koji je problem svih građana, bez obzira gdje žive, pokazuje da zaista moramo razbijati predrasude i prepreke radi pronalaska suštinskih rješenja. Zakon o izvršenju krivičnih sanakcija je u nadležnosti Federacije BiH, ali očigledno je da interesi i potrebe građana zahtjevaju od svih nas da se uključimo, da nudimo moguća rješenja", naglasio je Imamović.

Prije tri godine, na lokalitetu Klokotnice u općini Doboj Istok, upravo za namjene kazneno popravnog doma ili neke slične ustanove nuđena su dva potpuno novoizgrađena objekta kapaciteta 250 kreveta. Općina Tuzla i Tuzlanski kanton kao i općina Doboj Istok su ponudile te objekte, no odgovora od Federalnog ministarstva pravde nije bilo. Danas su ti objekti dio velikog Prihvatnog kompleksa "Duje", no, kako tvrdi načelnik Mehinović, postoje realni kapaciteti za izgradnju dodatnih objekata za namjenu popravnih i kaznenih domova ili zatvora.

"O takvim rješenjima trebamo svi razmišljati. Oni sa jedne stvarne nude mogućnosti obezbjeđenja nedostajućih kapaciteta za osuđenike , ali i nama, u maloj lokalnoj zajednici nude mogućnosti zapošljavanja kako bi se obezbjedilo da jedna takva ustanova funkcionira", riječi su načelnika Mehinovića prilikom današnje posjete delegacija Sarajevkog i Tuzlanskog kantona općini Doboj Istok.