Premijer KS Musić tvrdi
0

FOTO / "Sigurnosna situacija je pod kontrolom"

Sarajevo-x.com
Pres-konferencija posvećena problematici kriminaliteta na području Kantona Sarajevo, kao i sveobuhvatnim hitnim mjerama i aktivnostima koje će poduzeti nadležne institucije Kantona i Grada, s ciljem obezbjeđenja i povećanja stepena sigurnosti građana održana je danas u Kantonu Sarajevo.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Policijski komesar KS Vahid Ćosić upoznao je na početku prisutne sa konkretnim podacima, prema kojima je u 2010. godini policija KS registrovala 455 krivičnih djela od kojih su njih 258 počinila 42 počinioca koji pripadaju kategoriji višestrukih povratnika u činjenju krivičnih djela.

”Stav MUP-a KS je da su građani KS opravdano zabrinuti sigurnosnom situacijom u našem gradu. Građanima poručujemo da policija poduzima kontinuirane operativne mjere na pronalasku počinioca i njihovom privođenju sudskim organima. Nastavit ćemo sa našim proaktivnim djelovanjem, a očekujemo da nam se u njemu priključe i sve druge relevantne instance vlasti”, poručio je policijski komesar Ćosić.

Prema informacijama MUP-a KS, u posljednje tri godine takozvani “recidivisti” u činjenju krivičnih djela pojavljuju se u 80 posto počinjenih krivičnih djela kao počinioci, među kojima ima i onih koji su počinili čak 25 uzastopnih djela.

Ministar unutrašnjih poslova KS Muhamed Budimlić najavio je za slijedeću srijedu održavanje Sarajevske inicijativne radionice na Igmanu, koja za cilj ima poboljšanje tretmana mladih u sukobu sa zakonom.

“Ovo će biti prilika da doktrinarnim pristupom iznađemo načine i rješenja kompleksnog problema kriminaliteta, kao i za redefiniranje odnosa među nadležnim institucijama. Namjera nam je i da pitanje izvršenja krivičnih sankcija, koje je najbolnija tačka našeg društva, uspješno razrješimo i u praktičnom smislu unaprijedimo”, istakao je ministar Budimlić.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Prema riječima gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, ovakva sigurnosna situacija nije samo u KS, već je slična u cijeloj BiH, i logična je percepcija građana da se ne osjećaju slobodno, jer počinioci krivičnih djela u posljednje vrijeme djela izvršavaju pucajući žrtvama u noge, želeći valjda i na ovaj način pokazati svoju patološku nadmoć.

“Želimo zajedno izvršiti pritisak na nadležne instance FBiH, prije svega mislim na resorno ministarstvo pravde i uprave, kako bi konačno izgradili adekvatne zatvorske kapacite, izmjenili i uskladili postojeći Krivični zakon sa evropskim zakonima te pooštrili kaznene mjere i sankcije. Trenutno u Kantonu Sarajevo 500 pravosudno osuđenih kriminalaca čeka na odsluženje zatvorske kazne, jer su kapaciteti postojećih zatvora popunjeni”, istakao je gradonačelnik Behmen.

Dodao je da Grad Sarajevo finansijski podržava dodatno opremanje policije, te u saradnji sa njima provodi projekt ugradnje video nadzora nad javnim površinama na području gradskih općina.

“Za ovaj projekt bit će utrošeno 368.594 KM. Gradska uprava provodi i projekt primarne prevencije maloljetničke delikvencije u saradnji sa NVO 'ALTHIUS' u kojem je planiran tretman 480 djece koja se nalaze u tzv 'preddelikventnom' stanju. Trenutno 50 stručnih radnika različitih profila aktivno radi sa 190 djece od čega sa 64 djevojčice i 126 dječaka, kako bi ih resocijalizirali i uspješno odvratili od puta kojim su namjeravali krenuti”, precizirao je gradonačelnik.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Premijer KS Fikret Musić poručio je građanima da je sigurnosna situacija u KS pod kontrolom nadležnih kantonalnih institucija, bez obzira na činjenicu što je ona u posljednje vrijeme narušena.

“Razlog ovom su prije svega što su pravosnažno osuđeni počinioci ujedno i povratnici u činjenju krivičnih djela, kao i nedostatak smještajnih zatvorskih kapaciteta. Zbog toga u petak sa saradnicima idem u posjetu Opštini Doboj-Istok, na čijem području postoji objekt 90 posto spreman za upotrebu i korištenje kao maloljetnički zatvor. Namjera nam je da zatražimo od federalnog premijera Mujezinovića i ministra Vidovića, bez obzira na njihov tehnički mandat, da zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i nekoliko općina sa područja Tuzlanskog kantona što prije osposobe ovaj objekt i adekvatno ga opremimo za smještaj osuđenika”, najavio je premijer Musić.

Dodao je kako je već dat nalog MUP-u KS i nadležnim inspekcijskim organima da pooštre i pojačaju kontrole svih ugostiteljskih objekata na području KS.

Na kraju je premijer prisutne informisao da je naložena pojačana kontrola i oduzimanje nelegalno nošenog oružja kojeg, prema procjenama u MUP-u KS, trenutno u opticaju na području KS ima oko 20.000 komada.