Sastanak u Kantonu Sarajevo
0

Problem kaznene politike, ali i provođenje izrečenih kazni

Sarajevo-x.com
Pooštravanje kaznene politike i obezbjeđenje dovoljnih smještajnih kapaciteta za osuđena lica jesu vid zajedničke strategije u borbi protiv kriminala i maloljetničke delinkvencije, zajednička je ocjena sa današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde i uprave u Kantonu Sarajevo Muhamedom Budimlićem i Dijanom Tabori, te glavnom kantonalnom tužiteljicom Nives Kanevčev i policijskim komesarom Kantona Sarajevo Vahidom Ćosićem.

"Borba sa kriminalom je stalna, ali kada se dešavaju učestali obračuni među kriminalnim grupama, onda ona mora biti pojačana, sa punim kapacitetom. Zahtjevam od policije da tako bude na terenu. Činjenica je da najveći broj počinioca priveden, informisani smo da su i danas privedeni počinioci sinoćnjih krivičnih djela na Dobrinji, ali je isto tako evidentno da se preventiva mora pojačati, da se moraju u akcije više uključiti i Tužilaštvo, inspekcije, sudovi. Očigledno problem predstavlja i kaznena politika i realizacija izrečenih kaznenih mjera", rekao je premijer Musić.

Na današnjem sastanku zatraženo je od Kantonalnog tužilaštva da i dalje u procesuiranju prioritet imaju djela općeg kriminala, a to što su počinioci novih krivičnih djela najčešće povratnici u kriminal, potvrđuje nedostatke izrečenih kaznenih mjera i njihovo provođenje.

U narednom periodu, nakon detaljne analize svakog segmenta vezanog za kriminal i kaznenu politiku, Vlada KS će izići sa prijedlogom dodatnih mjera, kako u oblasti zakonske regulative, tako i u kadrovskim i materijalnim mjerama, a sve sa ciljem da oni koji su dužni da građanima Kantona Sarajevo obezbjede svaki oblik sigurnosti, to mogu i uraditi, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.