{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička komisija zadužena za slučaj "Sejdić-Finci"

F
30.9.2011. u 17:04
0
5
Zajednička komisija zadužena za slučaj "Sejdić-Finci"
0
Zajednička komisija zadužena za slučaj "Sejdić-Finci"
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".
U Privremenu zajedničku komisiju trebao bi biti izabran po jedan predstavnik iz svake stranke zastupljene u parlamentu BiH.

Predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a odlučili su da te stranke u privremenoj zajedničkoj komisiji predstavljaju delegati iz Doma naroda Borjana Krišto i Krstan Simić.

Predstavnici ostalih političkih stranaka trebali bi biti izabrani u narednom periodu iz Predstavničkog doma.

Kako su danas najavili delegati iz ovih stranaka, SDPBiH bi u zajedničkoj komisiji trebao predstavljati poslanik Saša Magazinović, HDZ 1990 Božo Ljubić, PDP Vesna Krstović-Spremo, DNS Petar Kunić dok ostala imena za sada nisu poznata.

U skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, zadatak Privremene komisije bit će da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Kako je navedeno u zaključku, rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar , a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

Na današnjoj sjednici delegati su primili k znanju Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra prošle godine, te usvojili Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2010. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: