PSBiH
0

Sjednica Komisije za provođenje presude Sejdić i Finci protiv BiH

FENA
Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" bi na sjednici zakazanoj za danas trebala dogovoriti način svoga rada.

Komisija je konstituirana prošle sedmice, a zadatak joj je da u skladu s presudom u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“, pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

U skladu sa zaključkom o formiranju ove komisije, koji su usvojila oba doma državnog parlamenta, rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

U sastav Privremene zajedničke komisije izabran je po jedan predstavnik iz svake stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH. Predsjedavajući je Šefik Džaferović, a zamjenici Borjana Krišto i Krstan Simić.

Kako je najavljeno prošle sedmice nakon konstituirajuće sjednice, zajednička komisija planira da osim utorka, radi i u srijedu i četvrtak.