Parlamentarna Skupština BiH
0

O osnivanje Komisije u predmetu "Sejdić i Finci" 10. oktobra

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 10. oktobar trebalo da razmatra Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

Prema predloženom zaključku, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH” zadaci Privremene komisije bit će da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Kako je navedeno u prijedlogu zaključka, rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

Predviđeno je da u Privremenu zajedničku komisiju bude izabran po jedan predstavnik iz svake stranke zastupljene u parlamentu BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH navedeni je zaključak usvojio na sjednici prošle sedmice.

Predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a u Domu naroda odlučili su da te stranke u zajedničkoj komisiji predstavljaju delegati Borjana Krišto i Krstan Simić, dok bi ostali članovi komisije trebali biti izabrani iz Predstavničkog doma PSBiH.