{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjevi za prijem djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva od 1. juna

F
28.5.2016. u 13:22
0
1
Zahtjevi za prijem djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva od 1. juna
0
Zahtjevi za prijem djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva od 1. juna
Zahtjevi za prijem djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva podnosit će se 1. do 15. juna po javnom pozivu koji će biti objavljen 1., a rezultati će biti poznati 30. juna.
Vršiteljica dužnosti direktora JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo kazala je Feni da će se upis djece u vrtiće provoditi prema planu što ga za svaku školsku godinu, na prijedlog direktora, donosi Upravni odbor JU Djeca Sarajeva.

"Prijem djece vršit će se u skladu s Pravilnikom o prijemu i boravku djece u vrtićima JU Djeca Sarajeva, prema kriterijima koji su sastavni dio tog pravilnika", kazala je.

Da bi dijete upisali u vrtić, potrebno je da roditelji popune Prijavu za upis djeteta u vrtić, koju mogu dobiti u sjedištu organizacione jedinice u svakoj općini kao i na web stranici. Rezultati upisa u vrtiće bit će objavljeni 30. juna na oglasnim pločama vrtića i web stranici Javne ustanove.

Djeca koja budu primljena, u vrtić polaze 1. septembra i raspoređuju se u odgojne grupe prema važećim pedagoškim standardima.

"Za djecu koja ne mogu biti primljena u vrtić, utvrđuje se lista čekanja. Ta djeca mogu biti primljena tokom godine, ako se oslobodi odgovarajući broj mjesta", precizira direktorica.

U školskoj 2015./2016. godini u vrtiće Djeca Sarajeva upisano je 2.560 djece. Svi kapaciteti su bili popunjeni. Postoje liste čekanja djece koja se nisu mogla upisati u protekloj godini u jedan od vrtića JU Djeca Sarajeva.

Osim Primarnog cjelovitog programa u JU Djeca Sarajeva realizira se i Obavezni program za djecu u godini uoči polaska u školu. Program je u 2015./2016. godini realiziran u 21 vrtiću i 31 školi, a broj djece je bio 2.695.

Upitana za uvjete boravka djece u vrtićima, direktorica Čongo kaže da su, nakon rata u BiH, svi vrtići adaptirani i prilagođeni namjeni. Odgojne sobe su opremljene namještajem koji odgovara uzrastu djece, normativima i zahtjevima programa.

"Postoji velika zainteresiranost roditelja za smještaj djece u vrtiće JU Djeca Sarajevo, ali kapaciteti ne prate potrebe. Didaktička sredstva i ostali materijali za rad i igru nabavljaju se u skladu s uzrastom djece, programom i uvjetima koje pruža prostor vrtića. Ustanova nastoji djeci omogućiti jednake uvjete za odgoj i obrazovanje, ali svaki odgajatelj i medicinska sestra daju sopstveni pečat okruženju u kojem borave djeca", naglasila je.

Čongo precizira da su vrtići te ustanove s tradicijom rada od 70 godina otvoreni za suradnju s roditeljima, koji su odlučujući odgojni faktori i djelovanjem podržavaju razvoj djetetovih sposobnosti i ponašanja.

Ističe da kvalitetu rada u ustanovi garantiraju zaposleni (odgajatelji, medicinske sestre, stručni saradnici, pedagozi - psiholozi, socijalni radnici, popratne službe i ostali uposlenici). Ukupan broj odgojno-obrazovnog kadra je 228, od toga 194 odgajatelja.

Naglašava da je edukacija stručnog kadra sastavni dio Programa rada ustanove i usmjerena je na poslove istraživanja odgojne prakse, uvođenje inovacija, podizanje kvalitete rada i zajedničkog života djece i odraslih.

Broj djece u odgojnoj grupi usklađen je s Pedagoškim standardima pa tako npr. maksimalan broj u odgojnoj grupi od jedne do tri godine je 18 djece, a u odgojnoj grupi u 6. godini života 32 djece. U jednoj odgojnoj grupi, ovisno od uzrasta djece, rade dva odgajatelja.

"Ako je u pitanju mlađi uzrast, jedan je odgajatelj i medicinska sestra. Ustanova nastoji organizirati rad na taj način, ali s obzirom na to da u ustanovi radi 90 posto žena to je teško u potpunosti ispuniti", navodi.

U vrtiće Djeca Sarajeva integrirana su, u redovne odgojne grupe, djeca s poteškoćama u razvoju. Rad se, kaže Čongo, realizira kroz individualni pristup svakom djetetu, savjetodavno-pedagoški rad s roditeljima, suradnju s odgovarajućim institucijama i angažman stručnjaka posebnih profila.

"Ustanova također nastoji, paralelno s ovim oblicima aktivnosti, kontinuirano ostvarivati uvjete za stručno usavršavanje odgajatelja u radu s djecom s invaliditetom", naglasila je.

Cijenu usluga vrtića određuje Vlada Kantona Sarajevo, a djeca s poteškoćama u razvoju mogu ostvariti subvenciju od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene i izbjegle osobe KS-a, putem nadležnih službi u općinama prema mjestu prebivališta korisnika usluga ustanove.

Cijena za cjelodnevni boravak od 10,5 sati iznosi 160, a poludnevni od pet sati 120 KM. U okviru ustanove djeluje 30 objekata za boravak djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu. Ustanova ima potrebu kako za stručnim kadrom, tako i za kadrovima drugih profila kao što su prehrambeni tehnolog, stručni suradnik za protupožarnu zaštitu.

Javna ustanova Djeca Sarajeva bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci od prve godine života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: