BiH
78

JU Djeca Sarajeva obnavlja nekoliko devastiranih vrtića i otvara jedan novi

Piše: M. N.
Devastirani vrtić u sarajevskom naselju Grbavica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vrtići JU Djeca Sarajeva nemaju kapaciteta da prime svu djecu koja bi se trebala upisati svake godine. Za razliku od prijeratnog perioda kada je ova ustanova imala 59 vrtića, sada ih je u funkciji samo 30.

Neki vrtići su oduzeti ovoj ustanovi, dok su neki devastiran i za njihovu adaptaciju potrebno je puno novca koji JU Djeca Sarajeva nema. Kako je u razgovoru za Klix.ba rekla vršiteljica dužnosti direktora JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo, u planu je adaptacija nekoliko vrtića koji su manje devastirani do početka nove školske godine.

"Trebamo potpisati sporazum s Općinom Novi grad i Ministarstvom obrazovanja KS za obnovu vrtića 'Vjeverica' kako bismo ga stavili u funkciju. JU Djeca Sarajeva nema toliko novca da bismo mogli potpuno obnoviti neke vrtiće, to su velike investicije. Ono što možemo mi to i izvršimo, a to su sitne popravke i manje adaptacije. Nastojimo tokom cjelokupnog rada zajedno s lokalnom zajednicom i Ministarstvom obrazovanja KS raditi na poboljšanju sadašnjih uslova u kojima borave djeca", kazala je Čongo.

Broj vrtića prije i poslije rata po općinama: Centar - 20 prije 1992. godine, 11 nakon rata Novi Grad - 10 prije 1992. godine, 10 nakon rata Novo Sarajevo - 13 prije 1992. godine, šest nakon rata Stari Grad - osam prije 1992. godine, pet nakon rata Ilidža - četiri prije 1992. godine, dva nakon rata (Lužani i Hrasnica) Hadžići - jedan vrtić Vogošća- dva prije 1992. godine (jednan se izdavao), jedan nakon rata

Ilijaš - jedan vrtić

U Starom Gradu u ulici Hulusina 10 postoji nekadašnji vrtić "Bulbul" koji je bio pod zakupom i sada ga je JU Djeca Sarajeva ponovo preuzela, očistila i ogradila. V.d. direktorice Čongo razgovarala je s pomoćnicom načelnika Općine Stari Grad o načinu pronalaska sredstava za obnovu ovog vrtića.

"Planiramo obnoviti i staviti u funkciju barem jedan dio. Sada intenzivno radimo na pronalasku rješenja za vrtić 'Kolibri' u Kolodvorskoj ulici. Taj vrtić je djelomično devastiran i u jednom dijelu je radio Kameleon pa ćemo ga pokušati sanirati jer zahtijeva manja sredstva", kazala je Čongo.

Vijest koja će sigurno obradovati roditelje male djece s područja naselja Buća Potok i Boljakov Potok je da će od nove školske godine imati na raspolaganju vrtić u Željezničkom školskom centru. Općina Novi Grad će izvršiti adaptaciju, a JU Djeca Sarajeva će opskrbiti namještajem. U ŽŠC-u će biti tri odgojne sobe i samim tim će se smanjiti broj djece na listi čekanja.