{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za upis u vrtiće u KS apliciralo 624 djece, više nego prošle godine

17.6.2016. u 08:20
30
10
Za upis u vrtiće u KS apliciralo 624 djece, više nego prošle godine
30
Za upis u vrtiće u KS apliciralo 624 djece, više nego prošle godine
Završen je Javni poziv za upis djece u obavezno predškolsko obrazovanje i u vrtiće Javne ustanove Djeca Sarajeva koji je bio raspisan od 1. juna 2016. godine. Najveći broj prijava stigao je za upis djece u vrtiće na području općine Novi Grad - 229, Novo Sarajevo -180, Centar - 125 i Stari Grad - 90 prijava, a 30. juna bit će objavljen spisak djece koja su primljene u vrtiće.
Jasmina Čongo, v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva, u izjavi za Klix.ba je kazala da je najveći broj slobodnih mjesta u vrtićima u općini Novo Sarajevo - oko 249, zatim Novi Grad - 224, Centar - 176 i Stari Grad - 95 slobodnih mjesta.

"Izuzetno smo zadovoljni odzivom djece u 30 vrtića koliko djeluje u okviru JU Djeca Sarajeva. Dvije komisije koje smo formirali u narednom periodu će vršiti selekciju i bodovanje djece za upis u vrtiće. Jedna komisija je zadužena za primarni program, dok je druga nadležna za prijem djece u obavezno školovanje pred prijem u školu. Komisije su ove godine imenovale i člana iz Vijeća roditelja koji će također učestvovati u donošenju odluka za upis", kazala je Čongo.

U narednom periodu petočlana komisija će prema Pravilniku za prijem djece u vrtiće i prema određenim kriterijima pregledati prijave i izvršiti bodovanje. V. d. direktorice JU Djeca Sarajeva ističe da će shodno pristigloj dokumentaciji roditelji moći očekivati rezultate. Najavila je i mogućnost raspisivanja novog konkursa.

"Ukoliko nakon 30. juna bude slobodnih mjesta, od 1. do 15. augusta raspisat ćemo vanredni konkurs i školska godina će početi u skladu s pedagoškim standardima", dodala je Čongo.

Prijem djece u vrtiće vrši se prema Pravilniku o prijemu i boravku djece u vrtićima JU Djeca Sarajeva, a djeca će se bodovati prema sljedećim kriterijima:

- Djeca bez roditelja, djeca samohranog roditelja, djeca s razvojnim i drugim poteškoćama, djeca roditelja kojima je priznat status neke od kategorija (borci u skladu sa Zakonom o pravima boraca i njihovim porodicama, civilne žrtve rata, ratni vojni invalidi), djeca koja borave u težim životnim prilikama, djeca čiji su roditelji zaposleni, djeca koja borave u porodici gdje ima troje ili više djece i ostali kriteriji.

Ove godine ima više zainteresirane djece nego prošle, a u drugom konkursnom roku uvijek se popune svi kapaciteti. Inače, sva djeca koja 1. septembra 2016. godine navršavaju pet godina dužna su pohađati predškolski program. Ciljevi predškolskog odgoja i obrazovanja su nadopuna porodičnog odgoja, aktivnost djeteta, učenje kroz iskustvo, otkrivanje, razvijanje pojmova, učešće u stvaranju radne sredine i socijalizacija djeteta.

Podsjećamo, prošle godine je JU Djeca Sarajeva poništila Konkurs za prijem djece u vrtiće zbog žalbi roditelja i sumnji u malverzacije u vezi s upisom. Napravljena je izmjena i preraspodjela kapaciteta kako bi se napravilo mjesta za većinu djece koja su nakon konkursa ostala na listi čekanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: