{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo obrazovanja KS želi povećati broj djece po grupama u vrtićima

2.3.2016. u 21:00
94
48
Ministarstvo obrazovanja KS želi povećati broj djece po grupama u vrtićima
94
Ministarstvo obrazovanja KS želi povećati broj djece po grupama u vrtićima
Foto: Arhiv (Klix.ba)
U cilju racionalizacija i ušteda u sektoru za koje je nadležno Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo između ostalog su predviđene i promjene u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva". Te promjene odnose se na smanjenje broja radnika i povećanje broja djece po grupama.
Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS 18. februara uputilo dopis JU "Djeca Sarajeva", sa prijedlozima Izmjena i dopuna pedagoških standarda za predškolski odgoj i obrazovanje, reagovao je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Tako se u Izmjenama i dopunama pedagoških standarda predlaže da u pojedinim grupama budu 32 djeteta u vrtićima, iako je sadašnji maksimum 27 djece. Iz Sindikata upozoravaju kako bi se to povećanje odrazilo na kvalitet odgojno-obrazovnog procesa, te da ta ideja predstavlja veliku opasnost."Izražavamo veliko nezadovoljstvo predloženim mjerama, a posebno u segmentima smanjenja broja radnika i povećanja broja djece po grupama, što bi moglo pogoršati kvalitet i uslove rada u JU 'Djeca Sarajeva'. Mi nikada nećemo podržati kontraproduktivne mjere u obrazovanju", ističe se u pismu Sindikata Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS.Iz Sindikata poručuju da je bilo potrebno uraditi novi podzakonski akt, iako se ne mijenja više od 50 posto važećih Standarda. Također se traži da maksimalan broj djece u grupi do četiri godine starosti ne smije biti više od 25 djece, a u petoj godini života maksimalno 27.

Također traže se izmjene u poglavlju koje reguliše broj odgajatelja. Sindikat smatra da u odgojnoj grupi trebaju biti dva odgajatelja, a u grupama ranog uzrasta dvije medicinske sestre i po potrebi jedan odgajatelj.

Među zahtjevima je i zapošljavanje asistenata u grupama sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

"Djeca ne bi trebala boraviti u vrtiću više od deset sati, jer je primjećen sve veći broj odgojno-zapuštene djece, što je rezultat minimalno provedenog vremena u porodici. Sve to za posljedicu ima društveno neprihvatljivo ponašanje", ističe se u zahtjevima Sindikata.

Trenutno u JU "Djeca Sarajeva" radi 350 zaposlenika, od čega je jedna trećina zaposlena na određeno.

U međuvremenu je cijena mjesečnog boravka po djetetu u vrtićima povećana sa 140 na 160 KM. Ukoliko se ne uvaže predloženi zahtjevi iz Sindikata najavljuju bojkot roditelja i opću pobunu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: