BiH
96

Bolji dani za radnike JU Djeca Sarajeva, dio njih dobit će ugovore na neodređeno

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Javna ustanova Djeca Sarajeva postoji već 70 godina i vrijedno radi na odgoju najmlađih generacija. Problemi su mnogobrojni, ali vrijedni radnici ne odustaju. U novoj godini, barem privremeno, za 75 radnika bit će produžen ugovor o radu, a iz Sindikata najavljuju da će za određeni broj radnika biti raspisani i konkursi na neodređeno vrijeme.

Na području Kantona Sarajevo od rata je obnovljeno blizu 30 vrtića u kojima borave djeca uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu, kojih ima trenutno blizu 2.400. Također, JU Djeca Sarajeva provodi obavezan program za djecu u godini pred polazak u školu kroz 112 odgojnih grupa u 21 vrtiću i 31 osnovnoj školi.

Od blizu 350 radnika, čak 120 njih radi na određeno vrijeme, neki čak i do osam godina čekaju na stalno zaposlenje. Međutim, prema najavama iz Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja FBiH, podružnica Kantona Sarajevo, u 2016. godini određeni broj zaposlenika bi mogao dobiti ugovore na neodređeno vrijeme.

"Proteklih nekoliko dana vršili smo ogroman pritisak na resorno ministarstvo da se v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva Jasmini Čongo da saglasnost za produženje ugovora o radu našim kolegama i članovima Sindikata. Inače, zahvaljući lošim kantonalnim politikama, prije svega zbog maćehinskog odnosa prema djeci i njihovim odgajateljima i sitnošićarskih interesa prethodnih vlada u Kantonu Sarajevo, imamo situaciju da u ovoj ustanovi trenutno 120 od 351 radnika radi na određeno vrijeme. To su poražavajuće činjenice, zbog kojih najviše ispaštaju djeca", istakao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja KS.

Sivro naglašava da će biti raspisan javni konkurs za 120 radnih mjesta, od kojih Sindikat traži barem 50 na neodređeno vrijeme.

"Ljudi su u agoniji i strahu godinama, međutim, mi ćemo tražiti određeni broj radnih mjesta na neodređeno vrijeme, poboljšanje uslova rada i naročito poboljšanje sigurnosti zdravlja i kvaliteta ishrane djece. Već sada imamo obećanje za 30 radnih mjesta na neodređeno, ali ćemo tražiti minimalno 50 pozicija", kazao je za Klix.ba Sivro.