BiH
56

Roditelji peticijom traže vraćanje odgajateljica u sarajevski vrtić "Mašnica"

Piše: E. S. H.
Ilustracija
Ilustracija
Uposlenici JU Djeca Sarajeva, njih 34, su 31. decembra 2015. godine dobili rješenje o prekidu Ugovora o radu. Od 34 uposlenika, 22 je odgajatelja. Roditelji vrtića "Mašnica" iz sarajevskog naselja Grbavica, a koji djeluje pri JU Djeca Sarajeva su pokrenuli peticiju za vraćanje odgajateljica i vraćanje grupa u koje su njihova djeca išla.

"Peticija se potpisuje u svrhu vraćanja odgajateljica Amele Bašić i Berise Pekić u vrtić 'Mašnica' JU Djece Sarajeva kao i ponovno okupljanje djece u njihovu prvobitnu grupu (4. godina života). Razlog za formiranje peticiije je prvenstveno dobrobit djece iz navedene grupe koja su još uvijek u procesu adaptacije na vrtić (djeca su tek 2,5 mjeseci u vrtiću). Nakon što odgajateljice nisu dobile nove ugovore djeca su premještena u zamjenske grupe. Zamjenske grupe su popunjene sa maksimalnim brojem djece za odgojnu grupu. Zamjenske grupe nisu adekvatne po starosnoj dobi djece iz raspuštene grupe. Prilikom formiranja nove grupe koja je sada raspuštena, uvećana je mjesečna naknada pod izgovorom da se mogu snositi dodatni troškovi zapošljavanja novih odgajateljica koje sada nisu dobile nove ugovore", navodi se u peticiji.

Jedan od roditelja čije dijete ide u vrtić "Mašnica" na Grbavici nam je kazao da je JU Djeca Sarajeva povećala cijenu boravka djece u vrtiću kako bi se u radni odnos primile nove odgajateljice.

"To su svi roditelji prihvatili bez pogovora i tada su sva djeca primljena u vrtiće iako je bilo problema prije nekoliko mjeseci. Prije nekoliko dana smo saznali da su odgajateljice imale ugovor do 31. 12. i da im nije produžen ugovor, te da će djeca biti 'razbacana' po grupama s djecom koja nisu njihove starosne dobi. Vrtići koji su svakako bili prepuni sad su još puniji. Mi smo pokrenuli peticiju, a sutra će biti zasjedanje Vijeća roditelja i odnijet ćemo im peticiju da vidimo njihov stav. Problem vrtića se ponavlja jer je vrtića u Sarajevu malo i problem je što nema mjesta za svu djecu", kazao je jedan roditelj (ime poznato redakciji).

Kazao je i da su tražili odgovor od premijera Elmedina Konakovića, ali da još nisu dobili informaciju da li postoji mogućnost vraćanja odgajateljica na posao.

"Ono što smo dobili od uposlenika JU Djeca Sarajeva je da su neke odgajateljice već dobile knjižice, to znači da se neće vratiti na posao. Moje dijete je jučer otišlo u grupu koja nije njene starosne dobi. To je stres za djecu, tek smo prošli proces prilagođavanja koje je trajalo dva mjeseca. Kada smo to prevazišli i to najviše zbog odgajateljica koje su imale dobar pristup, dijete je prebačeno sa djecom koja su predškolskog uzrasta, a moja kćerka ima tri godine. To su sve dodatni stresovi za dijete, ali i za roditelje", zaključio je roditelj dvoipogodišnje djevojčice.

Direktorica JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo nam je rekla da odgajateljice nisu "otpuštene", već da su bile angažovane na dva mjeseca, do okončanja konkursne procedure za prijem uposlenika po zaključku Vlade.

"Konkurs je raspisan 26. oktobra za 34 uposlenika JU Djeca Sarajeva. Ti su ljudi bili angažovani do 31. decembra 2015. godine", kazala je direktorica Čongo.

Potvrdila je da žalbe po konkursu još uvijek nisu mogle biti riješene jer nije zasjedao Upravni odbor.

"Upravni odbor je imenovan 28. 12. a rješenja su došla 30. 12. Sutra je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora na kojoj će se govoriti i o žalbama po konkursnoj proceduri", pojasnila je Čongo.

Direktorica JU Djeca Sarajeva je napomenula da nastoje raditi u interesu djece, te da su svjesni da su se djeca navikla na odgajateljice.

"To je proces adaptacije koji je jako težak, ali moramo se strpiti bar ovu sedmicu. Imamo 127 djece, a 13 odgajateljica i nastojat ćemo da ovo riješimo u što skorije vrijeme. Iskreno nam je žao zbog svega što se desilo", izjavila je Jasmina Čongo. Pojasnila je da problem radnika nije finansijske prirode, te da je odgajateljima istekao ugovor.

"Upravnom odboru je mandat istekao 15. decembra, ponovo je konstituisan i sastavljen od dvoje roditelja, dvoje uposlenika JU Djeca Sarajeva i v.d. predsjednik Upravnog odobora. Na njima je da riješe žalbe i nadamo se da ćemo sljedeće sedmice uspjeti riješiti status osoba koje su primljene po konkursnom rješenju. To su odgajatelji, tehničko osoblje i knjigovođa", zaključila je u razgovoru za Klix.ba direktorica JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo.