BiH
45

U četvrtak izbor novog direktora JU Djeca Sarajeva, među sedam kandidata i Arzija Mahmutović

Piše: S. H.
Foto: Facebook/JU Djeca Sarajeva
Foto: Facebook/JU Djeca Sarajeva
Upravni odbor JU Djeca Sarajeva u četvrtak će obaviti intervjue sa sedam kandidata koji su konkurisali za mjesto direktora JU Djeca Sarajeva. Kandidati za tu poziciju su trenutna v.d direktorica te ustanove Jasmina Čongo, zatim Suanita Banda, Zijo Ćatić, Izet Ramić, Misala Bajrić, Sanida Čar i bivša direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović.

Konkurs za izbor direktora JU Djeca Sarajeva raspisan je 18. januara, a u prethodnom periodu v.d. direktorica te ustanove bila je Jasmina Čongo, kojoj mandat ističe 7. marta.

Iz Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva ističu kako će sačekati okončanje procedure izbora novog direktora, ali naglašavaju da već sada postoje politički pritisci i favoriziranje određenih kandidata.

Saudin Sivro, predsjednik Vijeća roditelja te ustanove u razgovoru za Klix.ba ističe kako Sindikat i roditelji samo žele da se najstručniji kandidat izabere, jer je u pitanju kvalitet odgoja djece, zbog čega ne bi smjelo biti nikakve politizacije.

"Sindikat podržava najstručnijeg kandidata, isto kao i roditelji. Prema dokumentaciji, to je Jasmina Čongo, koja je kao pedagog provela u ovoj Ustanovi preko 20 godina. Za kratko vrijeme je pokazala kako se vodi Ustanova od 350 radnika, pokrenula je niz projekata i aktivnosti, uspostavila odličnu saradnju sa roditeljima, radnicima, lokalnim zajednicama, Ministarstvom, Vladom i drugim institucijama", kazao je Sivro.

Među kandidatima koji su konkurisali je i bivša direktorica te ustanove Arzija Mahmutović, koja je prema odluci Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu nelegalno smijenjena sa pozicije direktorice.

Za petak je odmah zakazana sjednica Vijeća roditelja, gdje će se između ostalog razmatrati Informacija o radu članova Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva iz reda roditelja, sa posebnim osvrtom na proceduru izbora direktora.

U Vijeću roditelja se plaše političkog lobiranja i pritisaka na članove Upravnog odbora, a ukoliko dođe do kršenja zakona ili evidentnih neregularnosti iz Vijeća roditelja poručuju da će se boriti protiv svake vrste nepravde.

Novi direktor ili direktorica preuzet će izuzetno odgovoran posao, a to je apsolutna odgovornost za rad i funkcionisanje 29 vrtića koji djeluju u okviru JU Djeca Sarajeva.

Jedan od problema, koje će biti neophodno riješiti u ovoj instituciji su i dugovanja roditelja, koja trenutno iznose oko 60.000 KM.