BiH
23

Zbog optužbi za politizaciju izbora direktora JU Djeca Sarajeva najavljena vanredna sjednica Vijeća roditelja

Piše: S. H.
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Nakon što je nedavno za novu direktoricu Javne ustanove (JU) "Djeca Sarajeva" izabrana dotadašnja v.d. direktorica Jasmina Čongo, stigle su optužbe da je izbor bio ispolitizovan uz prijetnje članovima Upravnog odbora. Sve to negirao je Saudin Sivro, predsjednik Vijeća roditelja JU "Djeca Sarajeva", te je za ponedjeljak zakazao vanrednu sjednicu Vijeća roditelja, na kojoj će prisustvovati i neki članovi Upravnog odbora.

Među sedam kandidata za novog direktora JU "Djeca Sarajeva", tajnim glasanjem članova Upravnog odbora Jasmina Čongo dobila je tri glasa, a Misala Bajrić dva. Čongo je inače u toj instituciji kao pedagog provela 20 godina, zbog čega je ocijenjena kao najbolji kandidat.

Međutim, ubrzo su se u medijima pojavile informacije da je prilikom izbora direktora te institucije postojao pritisak i čak prijetnje na neke članove Upravnog odbora, a za to je optužen Saudin Sivro.

U razgovoru za Klix.ba Sivro demantuje sve optužbe te navodi kako će dokazati da nije bilo nikakvog pritiska na članove Upravnog odbora, zbog čega je za ponedjeljak najavio vanrednu sjednicu Vijeća roditelja.

"U konsultaciji sa članovima Vijeća, sazvat ću vanrednu sjednicu Vijeća roditelja JU "Djeca Sarajeva" u ponedjeljak u 17 sati. Pozvat ću cijeli Upravni odbor, v.d. direktoricu Jasminu Čongo i ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića. Na sjednici će biti samo jedna tačka dnevnog reda, a to je 'Depolitizacija izbora direktora JU Djeca Sarajeva'", istakao je Sivro.

On je dodao da je na sjednici spreman podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vijeća roditelja JU "Djeca Sarajeva", ukoliko se dokaže da je radio mimo zakona.

Nezvanično saznajemo da je predsjednik Upravnog odbora te ustanove Avdulah Kovačević također za ponedjeljak sazvao sjednicu Upravnog odbora, koja će po prvi put biti otvorena za javnost.