{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić

F
3.3.2015. u 15:40
0
12
Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić
0
Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je odgođena raspravna sjednica po žalbi Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), nakon što je ovaj predmet s Vrhovnog suda ponovo vraćen u nadležnost Kantona. Sudsko vijeće trebalo je donijeti odluku o određivanju pritvora za osumnjičene Hamdiju Lipovaču i Alena Gluhalića.
Lipovača je osumnjičen za prekoračenje ovlasti u vrijeme dok je obavljao funkciju načelnika Općine Bihać, a Gluhalić za obmanu prilikom dobijanja kredita i krivotvorenje službene isprave.

Na početku današnje sjednice, branilac prvoosumnjičenog Lipovače, Salih Hodžić zatražio je od Sudskog vijeća izuzeće Kantonalnog tužilaštva, te delegiranje drugog tužilaštva u ovom postupku. U obrazloženju zahtjeva Hodžić je iskazao nezadovoljstvo, zbog vršenja pritiska na Vijeće od pojedinih medija.

"Sud se odlučio za prekid, da zastanu s ovim postupkom dok se federalni tužilac ne odluči o tome da li će delegirati neko drugo tužilaštvo da postupa u ovoj pravnoj stvari ili će odbiti naš prijedlog za delegaciju i izuzeće Kantonalnog tužilaštva u Bihaću", kazao je novinarima Hodžić.

Dodao je da su danas uputili ovaj zahtjev, s obzirom na jutrošnje informacije, da se vrše neprimjereni pritisci na sud od Kantonalnog tužilaštva. Ovom zahtjevu pridružio se i branilac drugoosumnjičenog Gluhalića, Ilijaz Midžić.

Sudsko vijeće je razmotrilo zahtjeve odbrane i donijelo odluku o odgađanju današnje sjednice do, kako je rečeno, odluke Federalnog tužilaštva o tome da li će delegirati drugo tužilaštvo u ovom predmetu ili će odbiti zahtjev odbrane za izuzećem Kantonalnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: