{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić

F
3.3.2015. u 15:40
0
12
Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić
0
Zahtjev za izuzeće Tužilaštva USK-a u predmetu Lipovača i Gluhalić
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je odgođena raspravna sjednica po žalbi Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), nakon što je ovaj predmet s Vrhovnog suda ponovo vraćen u nadležnost Kantona. Sudsko vijeće trebalo je donijeti odluku o određivanju pritvora za osumnjičene Hamdiju Lipovaču i Alena Gluhalića.
Lipovača je osumnjičen za prekoračenje ovlasti u vrijeme dok je obavljao funkciju načelnika Općine Bihać, a Gluhalić za obmanu prilikom dobijanja kredita i krivotvorenje službene isprave.

Na početku današnje sjednice, branilac prvoosumnjičenog Lipovače, Salih Hodžić zatražio je od Sudskog vijeća izuzeće Kantonalnog tužilaštva, te delegiranje drugog tužilaštva u ovom postupku. U obrazloženju zahtjeva Hodžić je iskazao nezadovoljstvo, zbog vršenja pritiska na Vijeće od pojedinih medija.

"Sud se odlučio za prekid, da zastanu s ovim postupkom dok se federalni tužilac ne odluči o tome da li će delegirati neko drugo tužilaštvo da postupa u ovoj pravnoj stvari ili će odbiti naš prijedlog za delegaciju i izuzeće Kantonalnog tužilaštva u Bihaću", kazao je novinarima Hodžić.

Dodao je da su danas uputili ovaj zahtjev, s obzirom na jutrošnje informacije, da se vrše neprimjereni pritisci na sud od Kantonalnog tužilaštva. Ovom zahtjevu pridružio se i branilac drugoosumnjičenog Gluhalića, Ilijaz Midžić.

Sudsko vijeće je razmotrilo zahtjeve odbrane i donijelo odluku o odgađanju današnje sjednice do, kako je rečeno, odluke Federalnog tužilaštva o tome da li će delegirati drugo tužilaštvo u ovom predmetu ili će odbiti zahtjev odbrane za izuzećem Kantonalnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: