{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lipovača saslušan na ročištu za produženje pritvora

F
5.2.2015. u 16:14
1
8
Lipovača saslušan na ročištu za produženje pritvora
1
Lipovača saslušan na ročištu za produženje pritvora
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas su saslušani premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i vlasnik bihaćke građevinske firme "Agra" Alen Gluhalić na ročištu za produženje pritvora na zahtjev Tužilaštva USK-a.
Lipovača i Gluhalić, uhapšeni polovinom decembra prošle godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreativnog centra STENS u Bihaću, nakon 30 dana provedenih u pritvoru pušteni su na slobodu.

Tužilaštvo USK-a je zatražilo produženje pritvora od 60 dana tokom trajanja istrage, međutim, Kantonalni sud je taj zahtjev odbio.

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) nedavno je ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Bihaću o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića, te vratio predmet Kantonalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo USK-a i danas je zatražilo produženje pritvora od 60 dana, a branioci osumnjičenih zatražili su zbog stupanja na snagu federalnog Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala 1. februara da se Kantonalni sud proglasi nenadležnim.

"Odlučivanje o sudbini Lipovače treba preuzeti Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo", kazao je novinarima Lipovačin branilac Salih Hodžić nakon saslušanja.

Advokat Ilijaz Midžić, koji brani drugooptuženog Gluhalića, također je izrazio takav stav.

"Zakon je stupio na snagu 1. februara, a to što se nisu stekli uvjeti za njegovu primjenu, ne trebaju da ispaštaju ovi osumnjičeni"m istakao je.

Vijeće Kantonalnog suda odluku će strankama, kako je rečeno, dostaviti u pismenoj formi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: