{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić

F
FENA
6.2.2015. u 14:40
2
21
Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić
2
Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Bihaću donio je rješenje kojim se proglasio nenadležnim u slučaju premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače i direktora bihaćkog građevinskog poduzeća "Agra" Alena Gluhalića.
Oni su uhapšeni polovinom decembra prošle godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreativnog centra STENS u Bihaću, a nakon 30 dana provedenih u pritvoru pušteni su na slobodu.

Tužilaštvo USK-a je zatražilo produženje pritvora od 60 dana tokom trajanja istrage, međutim, Kantonalni sud je taj zahtjev odbio.

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je rješenje Kantonalnog suda o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića, te mu vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo USK-a i u četvrtak je zatražilo produženje pritvora od 60 dana, međutim, s obzirom na to da su branioci osumnjičenih zatražili, zbog stupanja na snagu federalnog Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, da se Kantonalni sud proglasi nenadležnim, Vijeće tog suda prilikom ponovnog odlučivanja nije ni ulazilo u raspravu o opravdanosti zahtjeva Kantonalnog tužilaštva.

Ovaj slučaj će, prema novom Zakonu, razmatrati Posebni odjel Vrhovnog suda FBiH.

S obzirom na to da se nisu stekli svi potrebni uvjeti za primjenu novog zakona, moglo bi doći do odgode u procesuiranju ovog predmeta. Tužilaštvo USK-a ima rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: