{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić

F
6.2.2015. u 14:40
2
21
Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić
2
Kantonalni sud u Bihaću se proglasio nenadležnim za slučaj Lipovača i Gluhalić
Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Bihaću donio je rješenje kojim se proglasio nenadležnim u slučaju premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače i direktora bihaćkog građevinskog poduzeća "Agra" Alena Gluhalića.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Oni su uhapšeni polovinom decembra prošle godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreativnog centra STENS u Bihaću, a nakon 30 dana provedenih u pritvoru pušteni su na slobodu.

Tužilaštvo USK-a je zatražilo produženje pritvora od 60 dana tokom trajanja istrage, međutim, Kantonalni sud je taj zahtjev odbio.

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je rješenje Kantonalnog suda o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića, te mu vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo USK-a i u četvrtak je zatražilo produženje pritvora od 60 dana, međutim, s obzirom na to da su branioci osumnjičenih zatražili, zbog stupanja na snagu federalnog Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, da se Kantonalni sud proglasi nenadležnim, Vijeće tog suda prilikom ponovnog odlučivanja nije ni ulazilo u raspravu o opravdanosti zahtjeva Kantonalnog tužilaštva.

Ovaj slučaj će, prema novom Zakonu, razmatrati Posebni odjel Vrhovnog suda FBiH.

S obzirom na to da se nisu stekli svi potrebni uvjeti za primjenu novog zakona, moglo bi doći do odgode u procesuiranju ovog predmeta. Tužilaštvo USK-a ima rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: