{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahirović: Neprihvatljivo je da Vlada RS štedi na pomoći humanitarnim organizacijama

F
4.12.2012. u 16:07
0
3
Zahirović: Neprihvatljivo je da Vlada RS štedi na pomoći humanitarnim organizacijama
0
Zahirović:  Neprihvatljivo je da Vlada RS štedi na pomoći humanitarnim organizacijama
Poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Amir Zahirović kritikovao je činjenicu da je Vlada RS-a u predloženom budžetu za 2013.godinu ponovo smanjila budžetska izdvajanja za humanitarne organizacije sva tri naroda u tom entitetu, a istovremeno za reprezentaciju u Vladi RS-a predvidjela sredstva veća od 600.000 KM
"Ako se štedi, treba štedjeti na svim stavkama", rekao je Zahirović.

Najveće zahvatanje je od Dobrotvornog društva "Merhamet", kojem je u Prijedlogu budžeta RS-a za 2013., koji danas razmatra parlament RS-a po hitnom postupku, kabinet Aleksandra Džombića smanjio tekući grant sa 186.00 na 100.000 KM.

Vlada RS-a "štedi" i na izdvajanjima za "Caritas" kojem je grant umanjen sa 112.000 na 50.000, dok je Humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara" tekući grant smanjen s 83.000 na 40.000 KM.

I za narednu godinu Vlada RS-a je planirala smanjenje tekućeg granta za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata sa 157.000 na 100.000 KM.

Zahirović je, u obraćanju parlamentu tokom rasprave o predloženom budžetu RS-a za 2013., rekao da je po svim ovim stavkama Vlada „uštedjela“ 240.000 KM, što je mali iznos kada se ima u vidu da je budžet planiran na iznos od milijardu i 945 miliona KM zbog čega je neprihvatljiv sam način uzimanja sredstava pomoći spomenutim kategorijama.

Rekao da entitetski budžet kratkoročnim novim rezovima neće ostvariti veće uštede, jer su izostale konkretne mjere u ekonomskoj politici kako bi RS izašla iz krize.

On je naglasio da je Vlada RS-a istovremeno smanjila i izdvajanja nerazvijenim lokalnim zajednicama, što nije dobro.

U SDS-u smatraju da budžet nije realan te da se subvencionira neperspektivna privreda, a da će po osnovu smanjenja plaća biti uplaćeno manje doprinosa, a samim tim može doći u pitanje isplata penzija.

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Zoran Đerić je rekao da je činjenica da se u RS-u „sve teže živi, a da predložene vladine mjere neće uticati na socijalnu stabilnost“.

U repliciranju poslanicima opozicije, koji su kao i predloženu ekonomsku politiku u prethodna dva dana, kritikovali i planirani budžet, premijer RS-a Aleksandar Džombić je rekao da smanjenje plaća budžetskim korisnicima nije učinjeno radi otplate inokredita, već da se te uštede usmjeravaju u socijalne programe.

On smatra da radnici zaposleni u javnoj upravi RS-a nemaju razloga za proteste, koje su najavili širom RS-a, kao i generlani štrajk, već trebaju, kako je naveo, da „imaju razumijevanje prema kolegama u realnom sektoru, koji imaju znatno manje plaće“.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika u Savezu sindikata RS-a Duško Jandrić i danas je upozorio da će četiri sindikata nastaviti sa najradikalnijim oblicima sindikalne borbe, koji podrazumijevaju štrajkove i proteste širom tog bh.entiteta.

Jandrić kaže da nisu dobili razumijevanje ni od pozicije, ali ni opozicije, koja njihove probleme, kako tvrdi, koristi kako bi došla na vlast.

Rasprava o predloženom budžetu RS-a za narednu godinu bit će nastavljena nakon redovne pauze, oko 17 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: