BiH
2

Sindikati RS: Smanjenje plaća uvod u socijalni bunt

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o budžetu i ekonomskoj politici RS-a za 2013. godinu, predsjednici granskih sindikata budžetskih i fondovskih korisnika pozvali su poslanike da ne prihvate najavljeno smanjenje plaća zaposlenim u policiji, prosvjeti, nauci, kulturi, javnoj upravi i pravosuđu za još 10 posto

Sindikalci ističu da će ukoliko sutra budu usvojena ta dva dokumenta oni koji su odlučili da štede na radničkim plaćama biti odgovorni za socijalni bunt koji će karakterizirati iduću godinu.

"Stavite na papir pa ćete se uvjeriti da će se predviđenim smanjenima plaća u ukupnom iznosu od 56 miliona KM neće pomoći RS-u da izađe iz krize, a pritom će na osnovu smanjenja plaća u iznosu za poreze i doprinose desiti i dodatni gubici za budžet od 18 miliona KM", upozorio je predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika Duško Jandrić na zajedničkoj konferenciji granskih sindikalaca.

Poslanike pitaju i da li znaju da su plaće ovoj kategoriji radnika u više navrata, jednostrano, mimo predviđene procedure, smanjivane između 20 do 30 posto.

"I Sindikat je za uštede, ali to ne treba da bude „preko leđa“ radnika, koji jedva sastavljaju kraj s krajem", kategoričan je Jandrić.

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Tomislav Vrhovac ističe da Vlada nije u ekonomskoj politici obrazložila efekte smanjenja plaća koje su se desile u prethodne tri godine, jer tih efekata - nema.

Vrhovac podsjeća da su nominalne plaće nekih službenika pale za 20 posto, odnosno na 320 KM, tako da su one danas i ispod entitetskog prosjeka i jednake su zaradama radnika u privredi.

I predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović podsjetio je da se zarade administrativnih radnika u toj oblasti znatno razlikuju od tužilačkih i sudskih, te dodao da će zbog novog umanjenja radnici bili prinuđeni da traže dodatne poslove nauštrb osnovnog zaposlenja, a da bi se čak mogla povećati i korupcija.

On je naglasio da s dodatnim smanjenjem od 10 posto zaposleni u pravosuđu, posebno administrativni radnici, neće imati novca da izmire ni režije, ni rate kredita, a da će se smanjiti i ukupna potrošnja građana, a onda i prihodi od PDV-a.

Da su i zaposleni u obrazovanju i kulturi već imali 20 posto manje plaće u odnosu na ostale budžetske korisnike, te da im nije izvršeno i ranije obećano izjednačavanje zarada, podsjetio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić i dodao da je „samo jedan prst trebalo zavući tamo gdje nestaju milijarde i uvesti kontrole tokova novca u RS“.

"Nijedne sekunde ne primjećujemo da neko ima ambicija da želi borbu protiv kriminala i korupcije, gdje se, po njihovim statistikama, vrti oko 2,5 do 3,7 milijardi maraka. Opljačkana je državna imovina, otišle su milijarde u privatne džepove, a radnicima su ostale mrvice", ističe Milić i poziva na promjene u vođenju ekonomske politike u RS-u i uvođenje odgovornosti.

Na kraju je i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić istakla da zahtjevi sindikalaca nisu samo borba za korisnike budžeta, već za radnička prava i u realnom sektoru.

Upozorila je vlast da predložena ekonomska politika za 2013. godinu ne daje ništa novo ni realnom sektoru, jer nisu predložene konkretne mjere za razvoj privrede i sankcioniranje onih koji ne ispunjavaju svoje radne zadatke.

Vladu RS-a je također upozorila da ne pravi razdor među ovim radnicima, jer je to, kaže, opasno.

"Ulazite u zabranjenu zonu", ukazala je ona političarima u RS-u i napomenula da od ušteda na plaćama budžetskih korisnika neće imati koristi privreda, penzioneri...

"Ako je poruka da je danas dobiti plaću za svoj rad nešto što je privilegija, kakvu onda to poruku šaljemo tajkunima, kod kojih radnici rade po 10 sati, koji se boje za svoje radno mjesto, i onima koji na desetine miliona iznose iz RS-a, a istovremeno iz budžeta dobijaju svaku vrstu privilegije", upitala se Mišić.

Na kraju, sindikalci su ponovili da i narodni poslanici u parlamentu RS-a sjede zahvaljujući glasovima ovih radnika, te su ih pozvali da izmijene budžet i ekonomsku politiku u korist svih građana RS-a.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, po hitnom postupku, u iznosu od milijardu i 945 miliona KM, a najveća ušteda ide na račun plaća budžetskih korisnika od 56 miliona KM.