Sindikati najavili proteste
6

Narodna skupština RS-a usvojila budžet za 2013. godinu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Narodna skupština RS usvojila je ekonomsku politiku i budžet za 2013. godinu. Budžet je usvojen u iznosu od 1,945 milijardi KM.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija u predstavljaju budžeta je naveo da je očekivani iznos ukupnih poreskih i neporeskih prihoda u budžetu RS u 2013. godini 1,531 milijardi KM.

Projekcije prihoda u budžetu za narednu godinu, kazao je Tegeltija, zasnovane su na kretanju u ranijem periodu i periodu deset mjeseci 2012. godine, rebalansu budžeta za 2012. godinu, uključujući jednokratne utjecaje i procijenjene efekte zakonskih odredaba na pojedinim vrstama prihoda.

U 2013. godini rashodi za lična primanja smanjeni su za 56,5 miliona u odnosu na ovu godinu i iznose nešto više od 642 miliona KM.

Smanjenje plata za 40 hiljada radnika, budžetskih korisnika izazvalo je tokom brojnih diskusija najviše negodovanja opozicije, koja je optužila Vladu da uštede u budžetu provodi “preko leđa policije, prosvjetnih radnika i službenika u pravosuđu i javnoj upravi”, kako bi iz tih sredstava servisirala dospjele obaveze po kreditnim zaduživanjima.

Poslanik SDP BiH Slobodan Popović kazao je da se na osnovu ekonomske politike već sada može zaključiti da će Vlada RS morati već u junu, zbog nedostatka prihoda za servisiranje svih obaveza, izvršiti rebalans budžeta.

"Ja vjerujem u dobre namjere Vlade, ali i put u pakao je popločan dobrim namjerama“, kazao je Popović.

Premijer RS Aleksandar Džombić kategorički je odbio navode da će uštedama na platama servisirati dospjela zaduženja, istakavši da su sredstva od smanjenja plata usmjerena u socijalne programe da bi se ublažile posljedice ekonomske krize za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Ocijenio je da radnici zaposleni u javnoj upravi "nemaju razloga za proteste, već treba da imaju prostora za razumijevanje prema kolegama u realnom sektoru, koji imaju znatno manje plate, te da trebaju iskazati solidarnost s porodicama poginulih i izbjeglim i raseljenim licima koja još nemaju riješeno stambeno pitanje“.

Na drugoj strani Savez sindikata objavio je da u RS više nema socijalnog dijaloga s Vladom RS, te da će četiri sindikata nastaviti najradikalnije oblike sindikalne borbe koji podrazumijevaju štrajkove i proteste širom RS.