BiH
6

Nije postignuta saglasnost Vlade RS sa sindikatom

SRNA
Predstavnici Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske, nakon šestosatne javne rasprave, nisu postigli saglasnost o prednacrtu ekonomske politike i budžeta Republike Srpske za 2013. godinu.

"Sindikat neće prihvatiti nijednu odluku koja je usmjerena ka umanjenju stečenih radničkih i sindikalnih prava", naglašava se u saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske.

U saopštenju se napominje da je težište zahtjeva Saveza sindikata Republike Srpske na smanjenju stope nezaposlenosti, očuvanju postojećeg broja zaposlenih, reindustrijalizaciji, finansijskoj disciplini i odgovornosti.

Savez sindikata Republike Srpske, koji čini 15 granskih sindikata, svoje zahtjeve u vezi sa ekonomskom politikom i budžetom Srpske za 2013. godinu usmjerio je ka jačanju realnog sektora, odnosno prava zaposlenih u realnom sektoru, kao i prava radnika zaposlenih u javnom sektoru.

Predstavnici Unije sindikata budžetskih i javnih korisnika u Savezu sindikata ostali su pri svojoj odluci od 19. novembra, uz saglasnost da se o budžetu za iduću godinu nastave pregovori sa resornim ministrima i Vladom RS.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić naglasio je da će Vlada razmotriti sve dostavljene i izrečene stavove sindikata u vezi sa ekonomskom politikom i budžetom za 2013. godinu i izjasniti se o njima, dodaje se u saopštenju.

U javnoj raspravi, koja je danas održana u Domu sindikata u Banjoj Luci, delegaciju Vlade RS predvodio je premijer Aleksandar DŽombić, a delegaciju sindikata predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.