BiH
0

Skupština RS o smanjenju plaća budžetskim korisnicima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poslanici Narodne skupštine RS-a danas će, četvrtog dana zasjedanja u Banjoj Luci, po hitnom postupku razmatrati zakone kojima će plaće zaposlenim u upravi, policiji, kulturi, prosvjeti, tužilaštvu, sudskoj policiji, te ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnim ustanovama biti umanjenje za još 10 posto u odnosu na sadašnje

Od smanjenja plaća u pravosuđu izuzete su jedino sudije i tužioci.

Protiv usvajanja ovih zakona su sindikati budžetskih i fondovskih korisnika u RS-u, koji su zaprijetili štrajkovima i protestima širom tog bh. entiteta, nezadovoljni što stečena prava gubi oko 40 hiljada radnika.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika Duško Jandrić najavio je najradikalnije oblike sindikalne borbe, dok premijer RS-a Aleksandar Džombić smatra da nema razloga za proteste jer ovi budžetski korisnici "redovno primaju plaće".

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2013. godinu.

Na dnevnom redu maratonskog posebnog zasjedanja parlamenta je i prijedlog zakona o doprinosima, po hitnom postupku, koji predviđa povećanje stope doprinosa za penzijsko, a smanjenje za zdravstveno osiguranje, uz istovremenu obavezu uplate doprinosa i za poljoprivrednike.

Ovaj, ranije sporni zakon o doprinosima, treba da pomogne u „sanaciji“ teške finansijske dubioze u oblasti PIO u RS-u.

Vlada RS-a je ostala pri stavu da se kao osnovica za obračun u plaćanje doprinosa za osobe koje se bave poljoprivrednom djelatnošću za koju su i registrovane, uzima 30 posto prosječne brutoplaće u RS-u za prethodnu godinu.

Druga novina u odnosu na važeći Zakon o doprinosima je povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje s 18 na 18,5 posto, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 12,5 na 12 posto.

Izvršna vlast navodi da se ukupno opterećenje uplatioca doprinosa ipak ne mijenja, jer je zbirna stopa doprinosa ostala kao i u važećem zakonu, tako da ne dolazi do dodatnog opterećenja poreznih obveznika u RS-u.

Skupština RS-a sinoć je uz protivljenje opozicije usvojila Ekonomsku politiku i budžet RS-a za 2013. godinu, a na hitnoj sjednici ove akte podržalo je i Vijeće naroda, čime je ispoštovana kompletna procedura usvajanja u roku koji je odredio MMF.