BiH
1

RS: Vlast ne brinu protesti radnika sve dok su mirnog karaktera

FENA
Članovi sindikata iz Prijedora krenuli na proteste (Foto: SRNA)
Članovi sindikata iz Prijedora krenuli na proteste (Foto: SRNA)
Protest budžetskih korisnika, koji će se danas održati u Banjoj Luci, prvi put, nakon skoro sedam godina, nije kod predstavnika vlasti u RS-u izazvao razlog za brigu

Ponavljaju stav da je njihov izlazak na ulice demokratsko pravo, sve dok su ta okupljanja mirnog karaktera.

Članstvo sindikata obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova, pravosuđa, te zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske danas će mirnim okupljanjem i javnim protestom u 12 sati u Banjoj Luci odlučno reći “NE” budžetu RS-a za 2013. godinu, kojim je predviđeno da se plate budžetskim korisnicima smanje za dodatnih 10 posto.

Da je legitimno pravo sindikata da protestuje, ako se to odvija u skladu sa zakonom, smatra i predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali i napominje da radnici u tim oblastima redovno primaju plate, a štrajkuju jer će im se u narednoj godini "nešto" smanjiti zarade kako bi bile održive u godinama koje dolaze.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio mišljenje da je potrebno održati dijalog između socijalnih partnera, ali i izgraditi svijest o neophodnosti nekih stvari, kojima, kako je ustvrdio, RS želi da stabilizira svoje finansije i da sve strukture društva učini solidarnim i odgovornim.

Uvjeren je da će RS s predloženim budžetom i ekonomskom politikom, koje će se razmatrati na sjednici parlamenta, u nedjelju, 2.decembra, bitno stabilizirati svoje finansije i osigurati da i oni koji stvaraju nove prijednosti, iz realnog sektora, imaju stabilna primanja.

Sličan stav već je dao i predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, navodeći da na protste izlaze oni koji su primili reovne sve plate u ovoj godini.