{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas veliki protest radnika u RS: Dosta smo stezali kaiš

F
30.11.2012. u 08:38
2
25
Danas veliki protest radnika u RS: Dosta smo stezali kaiš
2
Danas veliki protest radnika u RS: Dosta smo stezali kaiš
Banja Luka
Članstvo sindikata obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova, pravosuđa, te zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske danas će mirnim okupljanjem i javnim protestom u Banjoj Luci odlučno reći "NE" budžetu RS-a za 2013.godinu, kojim je predviđeno da se plate budžetskim korisnicima smanje za dodatnih 10 posto.
Protest će proteći pod sloganom "I mi smo samo radnici", potvrđeno je iz Saveza sindikata RS-a.

Smanjenjem plata zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada planira uštede od 56 miliona KM u budžeti RS-a za narednu godinu, čemu su se usprotivili članovi Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata RS-a te dali bezrervnu podršku održavanju jednosatnog mirnog okupljanja i javnom protestu 30. novembra u 12 sati u Banjoj Luci.

"Štrajkovi i protesti su demokratske tekovine i pravo radnika, kojim mi želimo da upozorimo da su korisnici budžeta u RS-u dosta stezali kaiš, te da je strpljenje na izmaku", upozorio je potpredsjednik Sindikata Duško Jandrić.

Ističe da najavljeno smanje zarada ovih kategorija neće poboljšati privrednu situaciju u RS-u.

"Ne vidimo mogućnost da će smanjenje naših plata poboljšati stanje radnika u realnom sektoru, da će doći do bržeg zapošljavanja i da će radnici u privredi imati veće plate", rekao je Jandrić.

Kazao je i da im nije cilj da ovim štrajkom ruše Vladu ili bilo koga, već da protest ima isključivo ekonomsko-socijalni, tj. radnički i sindikalni karakter iza koga stoje radnici, članovi sindikata korisnika budžeta RS-a.

Za vrijeme protesta u Banjoj Luci, u ostalim gradovima, u svim javnim ustanovama i službama RS-a, radnici će održati jednosatni štrajk upozorenja sa početkom, također, u 12 sati.

Savez sindikat RS-a nedavno ni nakon šestosatne javne rasprave s predstavnicima Vlade nije usaglasio stavove o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za 2013 godinu.

Glavni zahtjevi Saveza sindikata RS-a , koje je iznijela predsjednica Ranka Mišić, su suočavanje poslovne zajednice s likvidnošću privrede i jačanje realnog sektora, zapošljavanje i smanjenje stope nazaposlenosti, reindustrijalizacija, finansijska disciplina i odgovornost.

Mišić je naglasila da je socijalni dijalog u RS-u u krizi, jer o ekonomskoj politici i budžetu nije razgovarano sa Savezom sindikata i granskim sindikatima na koje se odnosi dobar dio sadržaja tvih dokumenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: