Vlada neće podleći pritisku
2

Danas veliki protest radnika u RS: Dosta smo stezali kaiš

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Članstvo sindikata obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova, pravosuđa, te zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske danas će mirnim okupljanjem i javnim protestom u Banjoj Luci odlučno reći "NE" budžetu RS-a za 2013.godinu, kojim je predviđeno da se plate budžetskim korisnicima smanje za dodatnih 10 posto.

Protest će proteći pod sloganom "I mi smo samo radnici", potvrđeno je iz Saveza sindikata RS-a.

Smanjenjem plata zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada planira uštede od 56 miliona KM u budžeti RS-a za narednu godinu, čemu su se usprotivili članovi Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata RS-a te dali bezrervnu podršku održavanju jednosatnog mirnog okupljanja i javnom protestu 30. novembra u 12 sati u Banjoj Luci.

"Štrajkovi i protesti su demokratske tekovine i pravo radnika, kojim mi želimo da upozorimo da su korisnici budžeta u RS-u dosta stezali kaiš, te da je strpljenje na izmaku", upozorio je potpredsjednik Sindikata Duško Jandrić.

Ističe da najavljeno smanje zarada ovih kategorija neće poboljšati privrednu situaciju u RS-u.

"Ne vidimo mogućnost da će smanjenje naših plata poboljšati stanje radnika u realnom sektoru, da će doći do bržeg zapošljavanja i da će radnici u privredi imati veće plate", rekao je Jandrić.

Kazao je i da im nije cilj da ovim štrajkom ruše Vladu ili bilo koga, već da protest ima isključivo ekonomsko-socijalni, tj. radnički i sindikalni karakter iza koga stoje radnici, članovi sindikata korisnika budžeta RS-a.

Za vrijeme protesta u Banjoj Luci, u ostalim gradovima, u svim javnim ustanovama i službama RS-a, radnici će održati jednosatni štrajk upozorenja sa početkom, također, u 12 sati.

Savez sindikat RS-a nedavno ni nakon šestosatne javne rasprave s predstavnicima Vlade nije usaglasio stavove o ekonomskoj politici i budžetu RS-a za 2013 godinu.

Glavni zahtjevi Saveza sindikata RS-a , koje je iznijela predsjednica Ranka Mišić, su suočavanje poslovne zajednice s likvidnošću privrede i jačanje realnog sektora, zapošljavanje i smanjenje stope nazaposlenosti, reindustrijalizacija, finansijska disciplina i odgovornost.

Mišić je naglasila da je socijalni dijalog u RS-u u krizi, jer o ekonomskoj politici i budžetu nije razgovarano sa Savezom sindikata i granskim sindikatima na koje se odnosi dobar dio sadržaja tvih dokumenata.